O familie din comuna vâlceană Mihăeşti are acasă un adevărat altar închinat iei tradiţionale româneşti. Cămăşi vechi moştenite de la străbunici sau cusute de stăpâna casei tronează la loc de cinste, în „camera bună”. Fiecare ie sau cămaşă cu altiţă, cum mai este cunoscută în zonă, este brodată manual, iar motivele care o înfrumuseţează sunt extrem de diversificate.
Intrăm astăzi în casa Mariei Foltea, din comuna Mihăeşti, cea care a fost primul îndrumător în viaţă pentru mii de copii care au urmat cursurile primare la şcoala din Colonie Nuci. Uşa unei camere plină cu bogăţii care bucură privirea şi sufletul ne-a fost deschisă larg. Peste tot, în cameră, tronează cămăşi tradiţionale româneşti şi costume populare, unele moştenite de la străbunici, altele cusute cu multă pricepere de mama sa, Elena. Fiecare cămaşă este brodată manual, iar motivele bogate sunt inspirate din natură.
O hartă a judeţului Vâlcea cusută pe pânză, cu motive decorative specifice unor localităţi, suscită mult interes, mai ales din partea celor care o întâlnesc pe Maria Foltea la târgurile meşterilor populari.
Dragostea pentru tradiţii şi portul popular a fost moştenit şi de nepotul Mariei Foltea, David. Copilul de opt ani nu se sfieşte să îmbrace cămaşa tradiţională ori să participe la „Hora Costumelor”.
Colecţia de costume populare a Mariei Foltea poate fi admirată pe 24 iunie şi de craioveni. Vâlceanca va reprezenta judeţul Vâlcea la evenimentul dedicat patrimoniului material şi imaterial românesc, organizat în Parcul Nicolae Romanescu.
—
Știrile și emisiunile postului TVR Craiova se găsesc integral și pe Youtube TVR Craiova. Abonează-te aici https://youtube.com/c/TVRCraiovaonline