Trei persoane, doi turiști și o localnică au fost mușcați de vipere în ultimele săptămâni, la Băile Herculane și în Clisura Dunării. Cei trei au ajuns la spital, unde au primit serul care le-a salvat viața, dar specialiștii recomandă atenție sporită celor care ajung în vacanță în această parte de țară. Reptilele fug în general de prezența omului, dar devin agresive și mușcă atunci când se simt amenințate sau sunt călcate din neateție. De aceea în drumețiile pe munte sau pe malul apelor, acolo unde viperele mai vin să se hrănească turiștii trebuie fie atenți la locurile în care pășesc și să fie îmbrăcați adecvat.
Munții din aproprierea stațiunii Băile Herculane și în Clisura Dunării, vipera cu corn este foarte prezentă. Reptila fuge, în general de oameni, dar sunt situații în care arealul ei se intersectează cu cel al omului și dacă se simte amenințată, atacă. Cunoscătorii spun că turiștii trebuie să fie atenți, mai ales dacă pornesc în drumeții. În primul rând cum se îmbracă și apoi locurile în care pășesc.
Ajunși în Clisura Dunării, acești turiști spun că au fost atenționați de proprietarii de pensiuni cu privire la faptul că se expun unui pericol ridicat dacă nu sunt atenți la vipere.
Pentru că neatenția costă doi turiști și o localnică din această parte de țară au ajuns deja la spital, mușcați de vipere. În Mehedinți, Spitalul Județean mai are trei fiole de ser antiviperin.
O fiolă de ser antiviperin costă în România circa 500 de euro, în timp ce la vecinii de la sud de Dunăre, în Serbia, o fiolă cu serul salvator costă doar 15 euro.