Astăzi se împlinesc 77 de ani de la eliberarea lagărului de la Auschwitz de către trupele sovietice, iar poveştile supravieţuitorilor depășesc orice imaginație. Comunitatea evreiască îşi doreşte ca ororile să nu fie uitate niciodată şi un astfel de genocid să nu mai aibă loc vreodată.
Nu există familie de evrei din România care să nu fi avut măcar un membru victimă a perioadei fasciste. Mărturiile cutremurătoare ale supravieţuitorilor sunt cea mai bună dovadă a chinurilor la care au fost supusi, iar urmaşii lor spun că este de datoria lor să păstreze nealterată această parte neagră a istoriei.
În lagăre au ajuns și zeci de mii de etnici romi, care au fost nevoiți să îndure aceleași condiții inumane. În urmă cu câțiva ani, unul dintre liderii comunității rome din Craiova a intervievat 30 de supraviețuitori, care între timp au încetat din viață.
Au existat lagăre de muncă forţată şi în România, iar unul dintre ele a fost în satul Doaga, din fostul județ Focșani. Acolo a ajuns și câtiva membri din comunitatea evreiască din Craiova Amplasamentul lagărului era împrejmuit cu sârmă ghimpată și păzit de militari înarmați. Condițiile de detenție erau asemănătoare cu cele din lagărele de concentrare. Cei care au reuşit să supravieţuască spun că nu vor putea uita vreodată ororile prin care au trecut în acel lagăr de muncă forțată