Confruntarea geo-strategica din Ucraina dintre ruși și americani se concentreaza la granițele UE. În discursurile oficialilor ruși se aduce vorba frecvent de bazele NATO din România, în special a celei de la Deveselu. Localnicii nu par prea interesați de contextul extrem de fierbinte în care ar putea fi prinsă comuna care găzduiește Scutul NATO. Mulți consideră că prezența militarilor americani nu le-a influențat viața în vreun fel. Autoritățile sunt însă de altă părere.
Prezența americanilor pe ulițele comunei Deveselu este extrem de discretă. Cei mai mulți dintre săteni susțin că nu i-au văzut pe militarii bazei NATO prin comună.
Majoritatea locuitorilor nu se tem de un posibil conflict militar în care să fie implicați din cauza găzduirii scutului anti-rachetă, invocate aproape permanent în discursurile oficialilor ruși. Ei cred că prezența militarilor americani la baza NATO are rol de apărare și nu se arată deranjați dacă vor fi aduși aici și alți soldați.
Administrația locală susține că au avut doar de câștigat în urma amplasării scutului anti-rachetă în comună și laudă implicarea militarilor în viața comunității. Aceasta nu pare deranjată de o eventuală creștere a numărului de militari de la baza NATO.
Pe 2 mai 2011, președintele Traian Băsescu a anunțat decizia CSAT și a consilierilor SUA privind amplasarea în fosta bază aeriană Deveselu din județul Olt a scutului antirachetă. Ceremonia oficială de începere a lucrărilor principale de construcție la componenta din România a scutului antirachetă a ost marcată printr-o ceremonie pe 28 octombrie 2013. Oficialii ruși s-au arătat deranjați de baza de la deveselu încă de la operaționalizarea ei.