Tot mai multe adolescente devin mame la vârste din ce în în ce mai fragede în Mehedinți. Fenomenul a crescut în pandemie, spun cei implicați în gestionarea situației, iar cauzele lui sunt multiple. Neglijența părinților, abandonul școlar, accesul la rețelele de socializare, care are și el o influență negativă. Mai bine de 140 de minore au născut în maternitățile din Mehedinți, în ultimii doi ani, 20 dintre ele ajungând în centre de sprijin, pentru că nu aveau condițiile necesare și nici capacitatea să crească singure un copil.
Când avea doar 16 ani, Bianca a fost sedusă de un individ care în mod normal putea să-i fie tată. Care nu doar că a întreținut relații intime cu ea, a lăsat-o și însărcinată. Iar când a aflat vestea, lașitatea i-a triumfat, pentru că a abandonat-o, pur și simplu, fără să mai dea vreun semn de viață. Până la urmă, adolescenta a ajuns într-un centru de sprijin, unde susținută material și din punct de vede psihologic, pare să fi găsit o cale de împăcare cu situație.
Alte 20 de adolescente au fost în ultimii doi ani în centrul de sprijin, iar numărul lor a crescut, în ultimii doi ani. Dincolo de suportul material, specialiștii se ocupă să-i ajute din punct de vedere psihologic pe acești copii cu copii.
Această situație are cauze multiple, spun specialiștii. În primul rând este vorba de neglijența părinților, care nu oferă copiilor o educație solidă. De vină mai sunt și sărăcia, abandonul școlar, accesul la rețelele de socializare.
Specialiștii spun că aducerea pe lume a unui copil la vârste foarte fragede, într-un mediu nesigur și lipsit de un suport material, influențează cursul vieții unei adolescente pentru totdeauna și sunt puține cazurile în care ea își mai găsește un echilibru.