Nu mai este un secret pentru nimeni că sănătatea, calitatea vieții și locurile de muncă depind de mediul înconjurător. Un mediu din ce mai afectat poate și din cauza modului în care utilizăm resursele naturale. De aceea, politicienii europeni au tras un semnal de alarmă și spun că este momentul să facem tranziția spre o economie ecologică. Au aprobat în acest sens și un buget de peste 17 miliarde de euro.
Pregătirea pentru un viitor verde trebuie începută chiar de acum. Este un drum greu și chiar dacă în teorie 18 țări pot accesa fonduri europene, pentru multe dintre acestea nu este ușor. Trebuie să realizeze proiecte clare și este necesară o cofinanțare pe care multe dintre țări nu și-o permit. Unul dintre dezideratele economiei ecologice este reducerea poluării. Fie că vorbim de poluarea industrială, fie de cea din marile orașe ca urmare a traficului. În acest ultim caz, soluția ar fi mașinile ecologice. Europarlamentarul Nicu Ștefănuță este membru în comisia de mediu a Parlamentului European și după o discuție cu marii producători auto susține că industria este mai pregătită decât politicienii pentru tranziția către economia ecologică.
Și pentru că pașii către un viitor verde trebuie făcuți de toți, societatea civilă sau politicienii locali se implică în activități de mediu.
Dacă vorbim de stații de încărcare electrică a autovehiculelor, România este pe locul cinci din coada clasamentului, cu 0,5 stații la 100 de km, față de Olanda care are 47 astfel de stații la o sută de km.