1 Martie este una dintre cele mai aşteptate sărbători. Este ziua care marchează începutul primăverii, este un simbol al renaşterii şi al speranţei. Anul acesta, sărbătoarea este umbrită de războiul din Ucraina. Oamenii privesc cu teamă la ce se întâmplă în ţara vecină şi sunt solidari cu refugiaţii. Cu toţii îşi doresc să fie din nou pace.
Teamă, revoltă, dar şi optimism- sunt sentimentele care îi încearcă pe craioveni acum. Sunt recunoscători că în ţara noastră este linişte, că pot să meargă să aleagă mărţişoare şi flori pe care să le ofere cadou. Se gândesc însă şi la ucraineni, atât de greu încercaţi în aceste zile când ţara lor se află în plin război cu Rusia.
Comercianţii încearcă să îşi păstreze calmul şi spun că, deşi umbrită de război, sărbătoarea Mărţişorului nu a trecut nemarcată. Gândul lor se îndreaptă către miile de mame care, împreună cu copiii lor, caută sprijin în ţara noastră.
Din 2017, mărţişorul face parte din patrimoniul UNESCO. Dosarul a fost depus de România alături de alte trei ţări – Bulgaria, Macedonia şi Republica Moldova – în care această frumoasă tradiţie a primăverii există, cu unele diferenţe de formă, dar în acelaşi spirit al sărbătoririi renaşterii naturii.
Traditia spune că doamnele și domnișoarele trebuie să poarte mărţişoare pe durata lunii martie, ca semn al sosirii primăverii. Mărțisorul este prins apoi de ramurile unui pom fructifer. Se spune că aceasta va aduce belşug în casele oamenilor.