Peisaj de basm în pădurea din Dănești. A înflorit laleaua pestriță, monument al naturii. Pădurea, pe o suprafață de o sută de hectare, s-a colorat în mov. Floarea este protejată atât de pădurari, cât și de localnici. Cei care o rup riscă amenzi usturătoare. Autoritățile din Dănești își doresc să organizeze un festival astfel încât să scoată în evidență floarea rară.
Laleaua pestriță este protejată prin lege, iar autoritățile localnicii și pădurarii care răspund de pădurea unde crește floarea fac tot posibilul să aibă grijă să nu o rupă nimeni.
Când nu este pădurar în zonă, mai mulți localnici fac voluntariat și patrulează prin pădure să se asigure că nici turiștii și nici oamenii locului nu rup florile. Domnul Ion este unul dintre oamenii locului care patrulează aproape zilnic pădurea în perioada cât înflorește laleaua pestriță.
Amenzile ajung și până la patru mii de lei pentru cei care rup florile. Cu toate acestea, locul nu este foarte cunoscut turiștilor, iar cei care vin în pădure se mulțumesc să admire și să fotografieze minunățiile.
Ca să pună floarea în valoare, autoritățile din comună au în plan să facă un festival denumit după floarea de șah.
Laleaua stă înflorită circa două săptămâni. În Gorj, se găsește pe cea mai mare suprafață. Mai poate fi admirată și în alte zone ale țării, dar pe suprafețe mai mici. În zonele unde crește laleaua pestriță, sunt interzise defrișările și pășunatul.