Fermierii români încep să se reorienteze în privința culturilor de prășitoare. Anul acesta, ei vor să parieze pe cultura de floarea -soarelui pentru a acoperi deficitul ce se preconizează a se crea pe piețele internaționale în urma războiului din Ucraina, mare exportatoare de ulei de floarea-soarelui. Ministerul Agriculturii îi încurajează pe aceștia, dar și pe procesatorii de floarea-soarelui, să profite de oportunitatea creată.
Seceta și prețul acceptabil din 2021 i-a făcut pe mulți fermieri să crească suprafața însămânțată anul acesta floarea-soarelui. O mare parte dintre ei speră să fie avantajați și de cererea mare de ulei de floarea soarelui.
La nivelul județului Olt, suprafața preconizată a fi semănată cu floarea-soarelui va fi mai mare decât în anii trecuți. Fermierii au mai renunțat la cultura de porumb în favoarea celei de floarea-soarelui care s-a dovedit a fi anul trecut mult mai profitabilă.
La fel fac și fermierii din alte județe, care consideră că cererea de floarea-soarelui va fi mai mare anul acesta atât pe piața internă, cât și pe cea externă, ca urmare a războiului din Ucraina. O spune chiar ministrul Agriculturii după mai multe întâlniri cu marii fermieri.
Reprezentantul guvernului promite că vor fi demarate programe care să vină însprijinul fermierilor și procesatorilor de floarea-soarelui care vor să profite de această oportunitate creată în urma războiului din Ucraina.
Rusia și Ucraina se numără, alături de România, Franța și Republica Moldova, printre țările mari producătoare de floarea –soarelui. Războiul din Ucraina poate crea o criză de ulei de floarea soarelui. Anual în România se cultiva până acum între 1,2-1,3 milioane de hectare cu floarea soarelui, iar producția realizată se ridica la 3-3,5 milioane de tone.