Poate mai mult decât oricând, în pandemie ne-am dat seama cât de importante sunt competențele digitale. Au simțit asta pe pielea lor în special elevii și profesorii care au fost nevoiți să se adapteze la un nou stil de predare și învățare. Este importantă inteligența artificială în toate domeniile, fie că vorbim de educație, medicină, protecția mediului ori siguranță națională. Și pentru că de la educație începe totul, organizația “Salvați Copiii” s-a gândit la cei din medii defavorizate și a organizat la Maglavit evenimentul “Digitalis! Promovarea excelenței în Inteligența artificială. Impactul asupra copiilor din mediul rural“
Zeci de copii din trei comune doljene își foloseau până în urmă cu un an calculatoarele sau telefoanele doar pentru a se juca. Cât de mult a contat acest an în care, parte din proiectul Erasmus fiind, cât au cunoscut și aprofundat tainele informaticii, ne-o spun chiar ei.
Sunt pași timizi, făcuți de elevii de-a cincea și a șasea din Maglavit, Cetate și Moțăței.
Pentru a le da curaj și pentru a le arăta cât de departe poate merge inteligența artificială, elevi de la Colegiul Militar, de la Colegiul “Elena Cuza“ și Liceul “Traian Vuia“ din Craiova au venit la Maglavit să le arate colegilor mai mici aplicațiile pe care le-au dezvoltat cu ajutorul inteligenței artificiale.
Proiectul Erasmus în care sunt prinși acești copii este la jumătatea drumului. Un drum anevoios, în care copii și profesori au trebuit să o ia de la zero în tainele informaticii, dar cu impliniri, cu bucuria organizatorilor atunci când văd și primele realizări.
Proiectul se încheie peste un an. Atunci, elevi de 11-14 ani care trăiesc în medii devaforizare din Italia, România, Bulgaria și Grecia se vor întâlni și vor vedea cât de mult au reușit să absoarbă… din inteligența artificială.