Suspendarea angajărilor la stat de la 1 iulie va afecta activitatea spitalelor din România. În condițiile în care unitățile sanitare și așa au deficit de personal, este vorba de medici, asistente și infirmiere, iar mulți dintre cei angajați sunt în prag de pensionare, deficitul ar putea crește și mai mult. Poate exista chiar pericolul închiderii unor secții, din acest motiv, spun managerii unităților sanitare din orașele mici, de care și așa medicii cam fug. Reprezentanții spitalelor cred că sistemul sanitar ar trebui exceptat de la blocarea angajărilor.
Unul dintre spitalele afectate de situație este cel din municipiul Orșova. Conducerea spune că în acest moment ar avea nevoie de patru medici de terapie intensivă, pentru că singurul medic pe care îl are și-a anunțat intenția de a părăsi unitatea sanitară. Ori fără un specialist, secția ATI nu poate funcționa, ceea va blocat și activitatea din blocul operator.
Deși în ultima perioadă s-au mai făcut angajări și Spitalul Județean din Drobeta-Turnu-Severin funcționează cu un deficit de personal de peste 25 %. Cea mai mare problemă sunt medicii, pentru că la posturile scoase la concurs nu s-a prezentat niciun medic. Conducerea crede că spitalele ar trebui exceptate de la decizia de suspendare a angajărilor.
Sindicaliștii trag un semnal de alarmă și spun că dacă pandemia de Covid se va întoarce, spitalele riscă să aibă mari probleme din cauza deficitului de personal.
De la 1 iulie, Guvernul a decis suspendarea pe o perioadă de șase luni, până la finele anului a angajărilor în sistemul bugetar, excepție făcând doar posturile unice, decizia fiind luată ca urmare a creșterii deficitului bugetar peste 3 %.