Procurorii au retrimis instanței dosarul “Revoluției”, dar mulți dintre revoluționari nu mai au speranțe că se va face lumină. De aproape 33 de ani, un fost militar din Craiova, care a rămas paralizat după ce a fost împușcat în gât, pe 24 decembrie 1989, încearcă să afle cine au fost „teroriștii” care au tras în el. Venus Mirea este una dintre cele aproximativ 8.000 de victime din dosarul „ Revoluției”. Nu crede că adevăraţii vinovaţi vor fi traşi la răspundere, dar așteaptă un verdict în acest dosar.
“Cred că vom reuși să avem un adevăr istoric, dar un adevăr juridic, personal, nu cred că-l vom realiza. Într-un fel, se speră că se ajunge să fie condamnați cei 3 inculpați acuma. Și mulți speră că dacă se întâmplă lucrul acesta se află adevărul. Păi care adevăr?”
În decembrie 89, Venus Mirea era căpitan la o unitate militară din Craiova. Avea 28 de ani și coordona un pluton de militari „în termen redus”, studenți care făceau 6 luni de instrucție militară. După revolta din Timișoara, s-a dat alarma și la Craiova. Venus Mirea a primit misiunea ca, împreună cu soldații din plutonul său, să cerceteze împrejurimile pentru a găsi posibili inamici. Din blocurile din vecinătatea unității militare a început să se tragă. Pe 24 decembrie, își amintește fostul ofițer, împreună cu militarii din subordine, a plecat să cerceteze un bloc vecin unde locatarii susțineau că se află bărbați îmbrăcați în combinezoane negre. Câteva zeci de minute mai târziu, un glonț venit din întuneric, i-a intrat în gât și l-a trimis în comă trei zile.
Venus Mirea este parte vătămată în dosarul Revoluției. După aproape 33 de ani, fostul militar craiovean are propria viziune despre cele întâmplate și despre vinovați. I-a cerut procurorului general al României să reancheteze dosarul său. Între timp, face cercetări și încearcă să demonstreze “adevărul victimelor”.
“Mi-e greu să ced că după 33 de ani se va mai face lumină în acest dosar. Ar trebui, după părerea mea, reanchetat caz cu caz.”