România continuă să ocupe locul fruntaș în Uniunea Europeană în privința mamelor tinere. Cu ocazia Zilei Mondiale a Contracepției specialiștii trag nou un semnal de alarmă asupra acestui fenomen. 44% dintre adolescentele care au devenit mame până la vârsta de 15 ani la nivel european, provin din România.
În 2020, 1645 de fete cu vârsta cuprinsă între 10 și 15 ani au devenit mame in Uniunea Europeană. Dintre acestea, 731 sunt românce. În total, aproape 30% din mamele minore din Uniune provin din țara noastră. Anul trecut, la cel mai mare spital din Dolj, 256 de minore au dat naștere unui copil. Conducerea spune că sunt toate șansele sa ajungem și anul acesta la această cifră.
Chiar dacă cifrele continuă să fie mari, autoritățile spun că sunt în scădere în ultimii ani.
Faptul că cifrele sunt în scădere se observă și în statisticile privind abandonul nou născuților. Daca în 2015, 40 de nou născuţi au ajuns în grija statului la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Dolj, în 2021 s-au înregistrat doar 14 cazuri la nivelul judeţului.
Mamele minore provin de cele mai multe ori din medii defavorizate. Multe sunt din mediul rural și nu frecventează școala. Medicii susțin că este mare nevoie de campanii de promovare a metodelor de contracepție, pentru că tinerele se documentează doar de pe internet și nu vin la specialiști.
În 2020, cele mai multe mame cu vârsta sub 15 ani au provenit din județul Mureș, urmat de Bihor și Dolj cu câte 52 și Brașov cu 40 de tinere. La polul opus, în Gorj, s-au înregistrat doar patru astfel de cazuri.