Merele româneşti sunt la concurență pe piață cu cele din import. Cele mai aprige competitoare sunt merele din Polonia care vin la un preţ mult mai mic decât cele româneşti. Fermierii spun că deja au luat măsuri ca să nu piardă producţia de fructe şi au decis să le transforme în sucuri.
Oamenii spun că preferă merele româneşti, pentru că sunt mai gustoase.
În livada sa de la Ghidici, fermierul Constantin Tache a intrat în al doilea an de recoltare. Pentru că anul trecut nu a putut valorifica întreaga producţie şi aproape jumătate din mere s-au depreciat, a căutat soluţii alternative.
Fermierii spun că e foarte greu de făcut faţă concurenţei cu merele produse în Polonia.
În Dolj au depus cerere de acordare a subvenţiei, până la sfârşitul anului trecut, 143 de producători cu suprafeţe cultivate cu livezi.
Fermierii care produc mere spun că au o cheltuială anuală de 20-30 de mii de lei la hectar, ceea ce înseamnă 1,8 – 2 lei la kg de mere. Pe cele opt hectare, fermierul de la Ghidici produce aproape 350 de tone de mere anual, o cantitate ce ar putea acoperi o bună parte din necesarul pieţelor româneşti.