Tableta de Sanatate – Stresul:cauze, consecințe, adaptare
🔵 Epidemia de coronavirus (COVID-19) poate fi un motiv de stres pentru populație. Frica și anxietatea pot deveni copleșitoare și pot cauza emoții puternice în rândul adulților și copiilor.
🔵 Epidemia de COVID-19 îi epuizează pe oamenii care trăiesc de săptămâni bune sub măsuri dure de carantină sau sub izolare. Gravitatea consecințelor psihologice va depinde de durata crizei.
🔵 Fiecare răspunde diferit la situații de stres.
🔵 Felul în care reacționezi în fața acestei epidemii poate depinde de experiențele anterioare, de lucrurile care te fac diferit de ceilalți și de comunitatea în care trăiești.
✖️ Persoanele care pot avea reacții mai puternice la stres, în situații de criză, sunt:
✔️ Persoanele în vârstă și cele cu boli cronice, care prezintă un risc mai ridicat la îmbolnăvirea cu COVID-19,
✔️ familiile cu venituri mici,
✔️ persoanele care locuiesc singure în spații mici.
🔵 Angajații din sistemul medical suferă de stres suplimentar din cauza temerilor privind eventuale mutații ale virusului, din cauza lipsurilor din sistemul sanitar, pe lângă cele două frici care ne afectează deja pe toți: moartea și expunerea altora la virus. Lipsa resurselor medicale este un alt factor traumatizant.
🔵 Domnul Cepoi Stefan – psiholog/psihoterapeut ne vorbește despre stres – o condiție a vieții, un sindrom general de adaptare. Uneori îl conștientizăm, alteori nu. Dar în timp simțim efectele lui gen durere de cap, oboseală, probleme respiratorii, cardiace cât și efectele subtile care țin de zona de relaționare.
Realizator al emisiunii Tableta de Sanatate: Ramona Saseanu