O inițiativă legislativă care ar urma să fie adoptată în Parlamentul României ar putea da posibilitatea autorităților locale să finanțeze din bugetele comunelor, orașelor și ale județelor, programul „O masă caldă” pentru elevii din școli. În prezent, acest program se derulează cu susținerea Guvernului, în doar 450 de școli din România, autoritățile locale având interzis să aloce bani pentru masa elevilor. Extinderea lui ar fi însă foarte utilă, pentru că mii de copii, mai ales din mediul rural merg zilnic la școală fără să aibă pachet la ei, ori pleacă dimineața fără să mănânce.
Școala din comuna Husnicioara este una dintre cele nouă din Mehedinți unde copiii primesc de trei ani o masă caldă pe zi. Cum mai mult de jumătate din cei 79 de elevi înscriși la școală primesc burse sociale, se înțelege că provin din familii modeste, iar o masă caldă la prânz este mai mult decât binevenită.
În schimb în comuna Malovăț, cei 167 de copii, cu grădiniță cu tot, nu au putut intra în program, deși conducerea școlii a solicitat acest lucru. Și aici, mai mult de jumătate dintre elevi sunt înscriși și beneficiază de sprijin la achiziția de rechizite, ceea ce înseamnă că veniturile familiilor sunt modeste.
Inițiativa parlamentară ar fi o modificare adusă Legii Educației, care să dea dreptul autorităților locale să finanțeze masa caldă pentru elevi, ceea ce acum este imposibil. Cum la sate problemele sociale sunt mari, sunt primari care spun că ar face un efort să susțină masa elevilor din bugetul local.
În școlile și grădinițele din Mehedinți sunt puțin peste 34.000 de copii, iar o mare parte dintre ei provin din mediul rural, acolo unde sunt cele mai mari probleme sociale și acolo unde programul ar fi vital.