Datorită genialilor matematicieni polonezi, complicatul cifru al „Enigmei”, o mașină de criptat germană, a fost spart. Acest lucru a influențat cursul celui de-al Doilea Război Mondial. 25 de lucrări care ilustrează istoria eroilor criptologi au fost expuse în holul central al Universităţii din Craiova.
Expoziția pregătită de Consiliul Voievodatului Wielkopolska și, în versiune românească, de Institutul Polonez din București, ne apropie de istoria eroilor-criptologi polonezi mai puțin cunoscuți, de profesorii și colaboratorii acestora, ale căror cunoștințe și geniu matematic le-au permis să spargă unul din cele mai bine păzite secrete ale celui de-al Treilea Reich.
Încă din 1932, criptologii polonezi au reușit să descifreze pentru prima oară codurile extrem de complicate ale „Enigmei”. Acest lucru a avut loc la Palatul Saxon din Varșovia, care adăpostea sediul Biroului de Cifruri din Divizia a II-a a Statului Major al Armatei Poloneze. Cu cinci săptămâni înainte de izbucnirea celui de-Al Doilea Război Mondial, pe 25 iulie 1939, șefii Biroului de Cifruri din Polonia și matematicienii-criptologi au dezvăluit performanțele poloneze serviciilor secrete franceze și britanice. După declanșarea războiului, acțiunea de descifrare a continuat în Marea Britanie și Franța cu participarea oamenilor de știință polonezi.
Pe 7 decembrie 2010 expoziţia care ia forma unui labirint intrigant a fost găzduită de Parlamentul European de la Bruxelles. Ulterior a fost prezentată în muzee din Belgia, Franţa, Olanda, Italia, Portugalia şi la Centrul Naţional al Codurilor din Marea Britanie. La Craiova, expoziţia „Enigma. Victoria Decriptării” va rămâne deschisă în holul Universităţii până pe 27 mai.