Localitatea Vaideeni din judeţul Vâlcea a fost în sărbătoare. Centrul comunei a răsunat de cântece și voie bună la cea de a 55-a ediție a festivalului “Învârtita dorului”, o manifestare a oierilor din zonă inspirată de un cântec păstoresc.
Cu mic cu mare, ungurenii din Vaideeni şi-au pus straiele populare, au cântat la fluier şi şi-au învârtit mândrele în joc. E o tradiţiei veche ca în ziua de Sânziene, păstorii din zonă să se adune la „Învârtita dorului”, o manifestare populară care, chiar dacă de-a lungul timpul a suferit modificări în ceea ce priveşte semnificaţia ei, a rămas o sărbătoare a oamenilor de la munte.
Urmaşi ai celor care au trecut munţii, mai ales la sfârşitul secolului al XVIII-lea, din Ardeal spre Valahia şi Moldova, ungurenii din Vaideeni continuă să practice oieritul, chiar dacă vremurile moderne au năvălit peste ei, iar bătrânii spun că păstoritul acum nu mai e ce a fost odinioară.
La manifestare au participat 17 ansambluri folclorice din nouă județe, care și-au etalat atât măiestria în cânt şi joc, cât și costumele specifice. De la petrecerea oierilor nu au lipsit însă nici bucatele tradiționale – tocanul de oaie, mamaliguţa şi ţuica de prună, care au făcut deliciul turiștilor veniți în număr mare să petreacă alături de “ardelenii din mijlocul oltenilor”, cum le place localnicilor sa își spună.