Mii de olteni sunt condamnați anual la zile de muncă în folosul comunității în urma unor hotărâri judecătorești. Aceste hotărâri de ispășire a unor pedepse în libertate sunt benefice atât pentru persoanele care au încălcat legea, cât și pentru societate. Angajații de la Serviciul de probațiune susțin că rata de recidivă a acestor condamnați este extrem de mică.
Din cauza unui scandal cu un nepot, Florin a ajuns condamnat. Pentru că scandalul nu a avut urmări deosebite, și autorul se afla la prima abatere de la lege, a fost condamnat la o lună de zile de muncă în folosul comunității. El spune că și-a învățat lecția dată de instanță și că se bucură că nu a primit o condamnare privativă de libertate și a executat-o la spitalul din Slatina
Aproape 2.000 de locuitori ai județului Olt au fost condamnați anul trecut la zile de muncă în folosul comunității pentru infracțiuni minore sau se află la prima încălcare a legii. Majoritatea au efectuat pedeapsa prin prestarea de diverse activități în cadrul instituțiilor statului precum primării, unități de învățământ sau spitale.
Munca în folosul comunității are numeroase beneficii atât pentru condamnați, cât și pentru societate. Rata de recidivă în cadrul acestor condamnați este extrem de mică, susțin statisticile Serviciului de Probațiune Olt.
Numărul de zilele de muncă în folosul comunității primite de condamnați variază între 30 și 400 și se calculează prin intermediul sistemului zile-amendă. La individualizarea pedepselor, magistrații țin cont de fapta săvârșită de aceștia, de obligațiile pe care le au pentru persoanele aflate în întreținerea lor.