În Olt a început campania de recoltare a strugurilor. Deși nu se află într-o zonă viticolă, fermierii care cultivă viță nobilă au obținut producții mulțumitoare. Nu la fel stau lucrurile în cazul micilor fermieri care nu au renunțat la vița de vie din grădini şi care se plâng că seceta le-a înjumătățit producția. Ei susțin că, dacă vor avea parte de secetă și în anii care urmează, vor renunța să mai îngrijească micile culturi cu viță de vie.
Ioana Popescu din Brastavățu, județul Olt deține câțiva ari cu viță de vie chiar în curte. Din cauza vremii, strugurii sunt puțini și mici, seceta împiedicând dezvoltarea lor. Deși mică, producția a fost diminuată și de păsările cerului, susține femeia.
Specialiștii susți că pe plantațiile cu viță de vie nobilă producțiile sunt anul acesta mai bune decât în 2022. În plus, și vinul va fi mai bun decât cel de anul trecut, mai spun aceștia.
La nivelul județului Olt, în ultimii ani au fost înlocuiți mii de butași de viță de vie. Totul s-a făcut cu sprijinul financiar al statului care a încurajat reconversia cu soiuri nobile, mult mai rezistente la actualele condiții meteo, dar și mai productive.
Cele mai mari suprafețe cu viță de vie din județul Olt sunt în zona de nord pe raza localităților Sâmburești, Verguleasa, Vitomirești și Dobroteasa. Aici se produc și câteva soiuri cunoscute și medaliate la concursur internaţionale.