Eveniment. Pentru cei care au trăit anii negri ai comunismului românesc, vocea ei a însemnat speranță, rostirea adevărului și neuitare. La împlinirea a 100 de ani de la nașterea celei ce a fost fiica marelui critic Eugen Lovinescu și a Ecaterinei Bălăciou Lovinescu, Monica Lovinescu, căci despre ea este vorba, avem cu toți datoria să ne amintim destinul unei femei care a făcut din experiența exilului, alături de Virgil Ierunca, o declarație de dragoste pentru țara ei. Biografia Monicăi Lovinescu s-a scris, în parte, și în Oltenia, căci, mama ei, moartă în închisorile comuniste, pentru că nu a vrut să își trădeze fiica, s-a născut la Crușeț, în județul Gorj. Un motiv suficient pentru ca Monica Lovinescu să fie omagiată și aici, în cadrul celei de-a doua ediții a festivalului ce îi poartă numele.
În scenă. Conceput ca un manifest artistic și social, fenomenul Ideo Ideis încearcă să aducă o platformă de oameni, idei și resurse creative mai aproape de adolescenții din România. Ajuns la cea de-a 18-a ediție, festivalul este deja una dintre “cârjele” de nădejde ale tinerilor care au întrebări și găsesc curajul să le și pună cu voce tare, pentru a se descoperi și a-și face auzite nevoile.
Ateliere și galerii. Cunoscutul artist plastic Mircea Novac a revenit la Muzeul de Artă din Craiova cu o nouă expoziție. Intitulată « Retrospektiv », expoziția propune o perspectivă de ansamblu asupra operei artistului, urmărind evoluția unei cariere de peste 40 de ani de activitate artistică. Vernisajul expoziției a adus, alături de artistul care a trăit o perioadă în Craiova, mulți prieteni și admiratori ai operei sale.
REALIZATOR MIRELA GIODEA, JURNALIST LOREDANA BERNEANU