Hidrologii români sunt cu ochii pe debitele Dunării și în țara noastră, după creșterile record ale debitelor fluviului înregistrate în Ungaria, unde la Budapesta, cotele fluviului sunt cu șapte metri mai mari. La Porțile de Fier I, lacul de acumulare a fost golit, pentru a putea prelua unda de viitură, în timp ce digurile de pe fluviu sunt de asemenea sub supraveghere atentă. Hidrologii au și o veste bună, unda de viitură din Ungaria nu se va suprapune peste debitele mari înregistrate în această perioadă în România, așa că am putea fi feriți de inundații de nivelul celor din 2006, ultima dată când fluviul a ieșit din albie sute de metri și a inundat și afectat localități.
Aceste imagini au fost surprinse în dreptul orașului Orșova, din județul Mehedinți, unde nivelul Dunării este mult sub cel dintr-o perioadă cu debite scăzute. Operatorii care gestionează barajul de la Porțile de Fer I au deschis deversoarele și au golit lacul de acumulare ca să preia volumul mare de apă așteptat. Obișnuiți cu situația, localnicii spun că sunt așteptate viituri.
Dacă la Orșova, nivelul lacului de acumulare a scăzut în urma golirii, între cele două baraje de la Porțile de Fier I și II lacul de acumulare e la un nivel maxim și volumul de apă care intră în țară la Baziaș este deversat la Porțile de Fier II.