Fermierii din Olt care au pariat în toamnă pe cultura de rapiță sunt îngrijorați. Cultura nu are răsărirea normală, iar dezvoltarea plantelor nu oferă premisele unor producții mulțumitoare. În zona de nord a județului, fermierii au decis să întoarcă suprafețele cu rapiță și să le cultive cu prășitoare. Ei au notificat în acest sens Direcția Agricolă, iar specialiștii evaluează pierderile. Raportul cu situația din județ va fi înaintat Ministerului Agriculturii.
Ion Chiș din Piatra Olt administrează o fermă vegetală de peste 1.000 de hectare. În toamna trecută, pe lângă grâu, el a semănat rapiță pe 200 de hectare în speranța că va obține o producție bună care să-l ajute să iasă pe plus la finele anului agricol. Din păcate, calculele i-au fost date peste cap de vreme și acum se vede nevoit să renunțe la suprafața cu rapiță.
Specialiștii din Olt susțin că aproape jumătate din suprafața însămânțată în toamnă cu rapiță se va întoarce. În urma adreselor transmise de fermieri, echipe ale Direcției Agricole și Agenției de Plăți în Agricultură evaluează pagubele.
În timp ce autoritățile vor transmite către Ministerul Agriculturii rapoartele cu culturile compromise, fermierii își fac calculele și stabilesc dacă vor semăna în locul rapiței porumb sau floarea-soarelui.
Pierderile pentru fermierii care sunt nevoiți să întoarcă cultura de rapiță sunt mari. Pe lângă costurile cu semănatul, ei își trec la pierderi și contravaloarea seminței care este foarte scumpă.