Astăzi se celebrează în toată lumea Ziua Mondială a Donatorului de Sânge. Este pentru al douăzecilea an de când omenirea marchează această zi, al cărei principal scop este de a crește gradul de conștientizare a necesității donării de sânge, dar și pentru a mulțumi donatorilor voluntari pentru gestul lor de a salva vieți.
Oamenii vin să doneze sânge din același motiv: să facă o faptă bună.
Sângele donatorului este analizat în primul rând în ceea ce privește grupa din care face parte.
Sângele recoltat de la donatori poate fi folosit o perioadă distinctă, în funcție de produsul extras.
Scopul zilei mondiale a donatorului de sânge este de a crește gradul de conștientizare asupra donării de sânge. Obiectivul acestei zile nu este neapărat de a atrage un număr mare de donatori în acea zi ci de a-i sărbători pe cei care donează sânge în mod voluntar, fără vreo recompensă, decât aceea că au ajutat la salvarea a milioane de vieți. Pentru a fi donator trebuie întrunite anumite condiții.
Ziua mondială a donatorului de sânge a fost aleasă ca un omagiu în amintirea imunologului austriac Karl Landsteiner, laureat al premiului Nobel pentru medicină pentru descoperirea și clasificarea grupelor sanguine. Ziua mondială a donatorilor de sânge este una dintre cele opt campanii oficiale de sănătate publică marcate de Organizația Mondială a Sănătății. Aceasta se alătură campaniilor oficiale de sănătate ale OMS: Ziua Mondială a Sănătății, Ziua Mondială a Tuberculozei, Săptămâna Mondială a imunizării, Ziua Mondială fără Tutun, Ziua Mondială a Malariei, Ziua Mondială a Hepatitei și Ziua Mondială de Combatere a SIDA.