Obezitatea a devenit un motiv de îngrijorare tot mai mare pentru specialiștii în sănătate pe plan mondial, fiind considerată o problemă critică de sănătate publică. Obezitatea este un factor de risc pentru numeroase afecțiuni conice, care provoacă cel mai mare număr de decese anuale la nivel mondial. În România se estimează că doi din cinci adulți ar putea suferi de obezitate până în 2035. Universitatea de Medicina Și Farmacie Carol Davila din București a dezvoltat un proiect care vizează informarea publicului privind această problemă, dar și educația medicală a profesioniștilor din sănătate.
Specialiștii spun că flagelul obezității va avea un impact major nu doar asupra sănătății, ci și la nivel economic. La nivel mondial se estimează că în următorii 11 ani procentul persoanelor supraponderale și cu obezitate va ajunge la 54% din totalul populației globale. Și România se confruntă cu statistici îngrijorătoare, așa că specialiștii Universității de Medicină și Farmacie “Carol Davila“ din București derulează proiectul “Controlează Obezitatea” în marile centre niversitare de medicină din țară. Astăzi, dezbaterile despre problema obezității s-au purtat la Craiova.
Obezitatea este un factor de risc pentru apariția bolilor cardiovasculare, accidentelor vasculare, dabetului zaharat, afecțiunilor articulare, problemelor respiratorii sau anumitor tipuri de cancere. De aceea dezbaterile despre problema obezității trebuie să includă specialiști din diverse ramuri ale medicinei.
Proiectul “Controlează Obezitatea” este derulat la nivel național în București, Cluj-Napoca, Craiova, Iași, Oradea, Sibiu, Târgu Mureș și Timișoara.