Misiune spectaculoasă a restauratorilor craioveni de la Muzeul Olteniei. Un sicriu de zinc descoperit de arheologii Muzeului Municipiului București în curtea Bisericii Izvorul Tămăduirii „Mavrogheni”, a ajuns la Craiova pentru cercetare și restaurare. Laboratorul de Restaurare de la Muzeul Olteniei este unul din cele mai apreciate din țară.
Adus la Craiova, sicriul de zinc descoperit de arheologii din București a trecut prin mai mai multe procese înainte să fie deschis. În prima etapă, specialiștii au eliminat pericolul riscului biologic, după ce au supus sicriul unui tratament pe bază de anoxie.
Specialiștii de la Craiova au primit proiectul ca pe o provocare. După alte cercetări au deschis sicriul, iar rămășițele umane au fost preluare de antropologi. Din primele date se estimează că rămășițele umane din sicriu ar aparține unei femei cu vârsta de aproximativ 20,25 de ani.
Inelul gasit în sicriu va fi restaurat cu ajutorul unei instalații de curățare cu laser. În România există doar două astfel de aparate, unul la Craiova, iar cel de-al doilea la Oradea. Specialiștii de la Craiova susțin că sicriul are elemente specifice catolicismului.
Sicriul se află într-o stare avansată de degradare din cauza solului umed in care a fost descoperit. Deocamdată nu se știe cât va dura restaurarea acestuia, însă complexitatea proiectului nu îi sperie deloc pe specialiști.
Muzeul Olteniei deține laboratoare de restaurare pentru metal, ceramic, sticlă, porțelan, carte veche si documente, textile și lemn. Alături de alt personal calificat, la muzeu lucrează șapte experți restauratori.