După un an 2024 dificil, în care bruma și frigul din primăvară, urmate de seceta extremă din vară le-au afectat proucția, proprietarii de podgorii din sud-vestul țării sunt mulțumiți că, deși puțini, strugurii sunt dulci și de calitate. Soarele dogoritor i-a copt suficient, așa că producătorii sunt convinși că vor pune pe mesele consumatorilor un vin bun. Așa că acum, când încep să trag linie și recoltatul e în toi, spun că au avut parte de un an mulțumitor.
Suntem într-o mică podgorie de la Corcova, una dintre zonele viticole de calitate ale Mehedințiului. Zece culegători dau de zor la recoltat, pentru că sunt puțini, forța de muncă este dificil de găsit, iar strugurii s-au copt și trebuie puși repede la zdrobit și fermentat, pentru ca nivelul de zahăr să fie optim. Din punct de vedere al producției, anul e slab, dar la calitatea strugurilor lucrurile stau bine.
Lăsăm culegătorii și mergem în cramă, unde îl găsim pe proprietar, care ceruiește câteva sticle dintr-un vin dedicat lui Constantin Brâncuși. Este o metodă veche și tradițională, care dă un farmec aparte sticlei.
Dar mare atenție trebuie acordată și vinului de anul acesta. O parte, adică un vin special, e în butoaie de stejar, în care mustul e amestecat zilnic. Imediat facem și o degustare, ca să aflăm calitățile unui soi de vin de o calitate aparte, anul acesta.
Proprietarul podgoriei, un francez stabilit de mulți ani în România, și-a propus să vândă nu doar un vin bun, ci și o poveste frumoasă. În ce privește calitatea vinurilor, el spune că deși are o producție mică, vorbim de un vin de calitate.
Vinurile din podgoria mehedințeană i-au convins nu doar pe cunoscătorii din țară, ci sunt apreciate și pe piețele din Franța și, mai nou, din Germania și Italia.