Casa și grădina: Crăițe

Despre planta care își are originea în ținuturile calde ale Americii de Sud și care înflorește din iulie până în octombrie, cunoscută sub denumirea de Crăița, ne va vorbi astăzi prof. Biolog Marian Niță.

Care este denumirea științifică a acestei plante?
Tagetes erecta L., iar familia din care provin crăițele se numește Compositae.
Care este etimologia cuvântului crăițe, domnule profesor?
Denumirea genului provine de la numele Tages, numele unei preotese etrusce.
Care este originea crăițelor?
Genul Tagetes cuprinde specii anuale cu originea în ținuturile calde ale Americii de Sud. Plante cu bot ramificat, cu flori dispuse în calatidii lungpedunculate, frunzele dispuse opus și cu un miros caracteristic. Plantele au tulpini drepte, înalte de circa 40-100 cm., ramificate în partea superioară, glabre. Frunzele sunt alterne sau opuse, penat-sectate, verde deschis. Florile sunt grupate în calatidii simple sau involte cu diametrul de circa 5-10 cm., culoarea galbenă dau portocalie. Înflorește din iulie până în octombrie.  Se cultivă mai ales soiuri cu flori involte, care prezintă o mare variabilitate în privința  înălțimii, formelor, calatidiilor și culorii florilor.
Care sunt cerințele ecologice, domnule profesor Marian Niță?
Crăițele sunt plante puțin pretențioase, dau cele mai bunerezultate în locuri însorite, soiuri bine drenate, dar nu prea bogate, merg însă și la semiumbră. Se recomandă îndepărtarea permanentă a florilor trecute, se asigură un decor permanent din iulie și până la venirea înghețurilor.
Cum se utilizează crăițele?
Sunt plante foarte răspândite pentru masive și platbande. Soiurile pitice sunt plante excelente pentru borduri sau pentru a le plasa în partea din față a unei platbande multicolore. Soiurile cu frunze inodore sunt folosite ca flori tăiate, având o durată de păstrare în apă de 2-3 săptămâni. Pentru ghivece sunt indicate hibriduri triploid și soiurile pitice cu flori involte de Tagetes patula și Tagetes erecta, care sunt recomandate și pentru jardiniere, în balcoane sau vase decorative în spații private.


Simona Muşuroi

Lucrează la TVR Craiova încă de când era studentă, din anul 1999. Absolventă a Facultății de Litere din Craiova, secția Română-Spaniolă. Debutează ca moderatoare a emisiunii de divertisment „Care pe care”.


Emisiuni Recente


Articole similare


Prim plan obiectiv – 11.12.2024

În prima parte a ediției, prezent în platoul nostru, prof. Constantin Arcuș, președinte Societatea Cultural-Științifică Rădinești, Gorj, cu noutăți despre destinația turistică „Dealu’ Muierii”. De la […]

Literatura la Craiova – 05.12.2024

LITERATURA LA CRAIOVA, cu Dan Ionescu 🎤Astăzi, invitații noștri sunt scriitorii Florin Logreșteanu și Tudor Nedelea care vor pune în discuție temele “Dincolo de avataruri” și […]