Zilele unei unități economice în care statul român a investit zeci de milioane de dolari sunt numărate. Termocentrala Halânga, care a furnizat peste 30 de ani energie termică orașului Drobeta-Turnu-Severin și abur tehnologic combinatului chimic, și care a intrat în faliment, va fi scoasă la licitație, luna viitoare, de lichidatorul judiciar. Colosul economiei mehedințene va ajunge cel mai probabil la fier vechi, așa cum se întâmplă deja cu unitatea a doua a fabricii de apă grea de la Halânga.
Unitate strategică a economiei românești, zeci de ani, Romag Prod a lăsat o moștenire grea statului român: sute de milioane de lei datorie și o cantitate uriașă de apă grea, care trebuie conservată. Specialiștii care au lucrat aici spun că noile reactoare atomice nu folosesc mai mult de 150 de tone de apă grea, ori în stoc sunt circa 1.000 de tone care nu pot fi vândute decât cu pierderi foarte mari.
Apa grea era vândută rezervei de stat, iar statul român plătea pe aceasta un preț mult mai mare decât ar fi cumpărat-o de pe piață. Și, pentru că s-au plătit și sume uriașe în investiții care nu s-au terminat niciodată, corpul de control al ministrului energiei și procurorii DIICOT au făcut cercetări. Au trecut însă patru ani și nu au fost identificați vinovații.
Acum, termocentrala are datorii totale de 1,46 de miliarde de lei, dintre care peste un miliard numai la statul român. Momentul scoaterii la licitație poate șterge orice urmă la tot ce s-a întâmplat aici timp de 20 de ani, în spatele porților bine ferecate. Cei care au păzit-o însă nu și-au luat nici acum banii și nu se știe dacă vor prinde vreun leu la masa credală.
Termocentrala a fost scoasă la licitație pe aproape 55 de milioane de euro cu TVA. În locul acesteia, după ce va prelua terenul, statul român vrea să construiască o nouă termocentrală, care să producă energie electrică și hidrogen verde.
Sfârșitul previzibil al termocentralei este tăierea și vânzarea la fier vechi.
Etichete: apa grea, faliment, Halanga, termo