Aproape un milion de români, în șomaj tehnic de la începutul pandemiei. Cel mai afectat sector al economiei este horeca.

La nivelul județului Dolj, în ceea ce privește rată șomajului, nu se înregistrează diferențe foarte mari între prima parte a anului 2020 și aceeași perioadă a anului 2019. Dacă în luna martie a anului trecut, rată șomajului în Dolj era de 7.4%, anul acesta, tot în martie, la începutul pandemiei, rata șomajului era cu un procent mai mică.

video stiri.tvr.ro

Trendul a fost descendent și în luna aprilie 2020, când rată somului a fost cu 0,27 % mai mică decât în aceeași lună, anul trecut. Pentru luna mai, s-a înregistrat un procent similar pentru cei doi ani, iar în iunie 2020, a crescut șomajul în Dolj, față de aceeași perioadă a anului trecut, însă nu sunt mari diferențe: 7,17 % față de 6,9%. În iunie 2020, erau în evidențele AJOFM Dolj aproape 19.000 de șomeri, dintre care doar puțin peste 3000 primeau indemnizație.

Referitor la domeniile de activitate afectate, persoanele care s-au adresat AJOFM Dolj în lunile de pandemie pentru a primi indemnizaţia de şomaj au lucrat în următoarele domenii de activitate: industria hotelieră și a serviciilor alimentare (HORECA), fabricarea articolelor de îmbrăcăminte și încălțăminte, construcţii, comerţ, dar și activităţi de protecţie şi pază.

Situația este similară și în județul Vâlcea, în ceea ce privește șomerilor. Luna trecută a fost înregistrată o rată a șomajului de 3,71%, cu aproape jumătate de procent mai mare față de luna iulie a lui 2019.

Peste 100.000 de clujeni, în șomaj tehnic

Dacă în luna martie, la începutul pandemiei, erau în jur 4.400 de șomeri în Cluj, mai puțini față de martie 2019, în următoarele luni, numărul a început să crească, din cauza pandemiei. Cei mai mulți șomeri au fost în luna iulie – peste șase mii de persoane. Comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, rată șomajului a crescut cu aproape 0,5 puncte procentuale.

De asemenea, în starea de urgență, Clujul a fost județul cu cei mai mulți angajați care au intrat în șomaj tehnic, fiind depășit doar de municipiul București. Este vorba de peste 100 de mii de persoane. Cele mai afectate domenii în această perioadă au fost serviciile, industria și comerțul. Foarte mult de suferit a avut sectorul ospitalier, unde peste 60% din angajați au intrat în șomaj tehnic.

Există și domenii care au avut creșteri în perioada pandemiei. Vorbim despre IT, care a înregistrat o creștere de 2%, devenind astfel cel mai mare sector economic al județului.

Iași: Numărul șomerilor crește de la lună la lună

Pandemia a trimis în șomaj cel mai mare număr de angajați din ultimii ani. Numărul șomerilor a crescut de la lună la lună, numeroase companii fiind nevoite să își înceteze total sau parțial activitatea.Și în județul Iași se înregistrează un număr crescut de șomeri comparativ cu aceeași perioada a anului trecut.

Rată șomajului la nivelul județului Iași înregistrată în iulie 2020 este de 3,05%, în creștere cu 0,2 puncte procentuale față de aceeași perioada a anului trecut când această era de 2,85%. Numărul șomerilor înregistrați la Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă din Iași este de 9037 persoane, cu 650 persoane mai mult față de iulie 2019 .Și numărul șomerilor indemnizați este de 1769, cu aprox. 1000 de persoane mai mult față de aceeași perioada a anului trecut. După cum observăm, toate cifrele sunt în creștere.

Referitor la șomajul tehnic, în luna iulie au fost plătite indemnizații de 75% aferente lunii iunie 2020 pentru 700 angajatori cu un număr de 4566 de angajați cu contractele de muncă suspendate.

Domeniile de activitate cele mai afectate de pe piață muncii sunt hotelurile și restaurantele, transporturile, comerțul -atât en detail, cât și en gros- serviciile financiare, consultanță antreprenorială și financiar-bancară.

Timiș: HORECA, domeniul cel mai afectat de pandemie

Multe afaceri s-au inschis și au lăsat sute sau chiar mii de persoane fără un loc de muncă.

În județul Timiș, de la începutul stării de urgență, peste 100.000 de persoane au intrat în șomaj tehnic și câteva sute au rămas fără locuri de muncă. Cifrele au început apoi să crească și mai mult – în luna martie erau înregistrați la AJOFM aproape 2500 de șomeri, numărul lor ajungând în iulie la peste 3700.

O creștere s-a înregistrat și anul trecut în aceeași perioada, dar nu la fel de mare. Rată șomajului s-a menținut, totuși, anul acesta, în Timiș, sub 1% până în luna iunie.

Și în județul Caraș Severin s-a înregistrat o creștere a numărului persoanelor nou intrate în evidență AJOFM – în perioada martie – iulie 2020, comparativ cu aceeași perioada a anului trecut. Vorbim despre o diferența de 325 de cazuri. Cei mai mulți dintre șomeri sunt muncitori în domeniul construcțiilor. Rată șomajului în județ se apropie de 3%.

Volumul de muncă a fost uriaș și pentru angajații AJOFM Arad, de la începutul pandemiei până acum și din cauza cererilor pentru șomaj tehnic și a celor pentru șomajul „clasic”. În Arad se rusise o scădere a numărului celor fără un loc de muncă de anul trecut până anul acesta în luna martie. Din martie însă, numărul a început din nou să crească de la aproximativ 2.200 la peste 3.300, înregistrați în luna iunie.

Cele mai afectate domenii în vestul țării: horeca, construcții, producția de încălțăminte, îmbrăcăminte, fabricarea ciocolatei și a dulciurilor – în județul Timiș, IT – în special partea de realizare de software, și multe altele.

Sursa: stiri.tvr.ro

Etichete: , , , ,


Emisiuni Recente


Articole similare