Despre Ochiul boului ne va oferi mai multe detalii invitatul rubricii dedicată caselor și grădinilor, domnul profesor biolog MARIAN NIȚĂ.
Denumire științifică: callistephus chinensis ( L.) Ness.
Familia: Compositae
Etimologie:
Denumirea genului derivă de la cuvintele grecești „ kallistos” – cea mai frumoasă și „stephos” – cunună, cu aluzie la forma și frumusețea florilor.
Origine:
Genul callistephus este originar din China și Japonia și a fost introdus în Europa în 1731 la Jardin du Roi. A luat o largă răspândire prin frumusețea și diversitatea florilor, ușurința înmulțirii și pretențiilor reduse la condițiile de mediu. În cataloage sunt și sub numele de Aster chinensis. Este o specie anuală caracterizată prin tulpini de 30-80 cm. Puternicramificate, cu aspect piramidal, frunzele sunt dispuse altern, cele de bază mari, oblonglanceolate, incizate, puternic zimțate, cele superioare oblonge, cu marginea dreaptă. Florile sunt dispuse în calatidii solitare, de mărimi, forme și culori diferite. Înflorește din iunie și până în octombrie. Diferite soiuri se deosebesc prin port, ramificare, înălțimea plantelor, mărimea calatidiilor și, mai ales, prin aspectul florilor: raportul dintre florile lingulate și tubuloase, forma și orientarea florilor ligulate, culoare.
Cerințe ecologice:
Se poate cultiva pe orice teren, dar preferă soluri ușoare, bogate în humus, permeabile, însorite, nu suportă excesul de umiditate.
Utilizare:
Se folosește ca floare tăiată, momentul optim de recoltare este stadiul de floare deschisă. Se pot utiliza și la ghivece soiurile pitice cu înflorire bogată. Se folosește în decorul de vară și toamnă, în ronduri, platbande și borduri, suportând ușortransplantarea, chiar în faza înfloririi. Datorită înfloririi relativ târzii, trebuie precedată în acest decor de specii cu înflorire timpurie, dar prezintă marele avantaj că poate fi plantată în stadiul de floare deschisă. Pentru obținerea de flori tăiate în câmp sau pentru culturi forțate, se cultivă soiuri din grupa înaltă și flori involte. Are o durată mare de păstrare în apă de 7-8 zile.