Casa și grădina: Ochiul boului

Despre Ochiul boului ne va oferi mai multe detalii invitatul rubricii dedicată caselor și grădinilor, domnul profesor biolog MARIAN NIȚĂ.

Denumire științifică: callistephus chinensis ( L.) Ness.

Familia: Compositae

Etimologie:

Denumirea genului derivă de la cuvintele grecești  „ kallistos” – cea mai frumoasă și „stephos” – cunună, cu aluzie la forma și frumusețea florilor.

Origine:

Genul callistephus este originar din China și Japonia și a fost introdus în Europa în 1731 la Jardin du Roi. A luat o largă răspândire prin frumusețea și diversitatea florilor, ușurința înmulțirii și pretențiilor reduse la condițiile de mediu. În cataloage sunt și sub numele de Aster chinensis. Este o specie anuală caracterizată prin tulpini de 30-80 cm. Puternicramificate, cu aspect piramidal,  frunzele sunt dispuse altern, cele de bază mari, oblonglanceolate, incizate, puternic zimțate, cele superioare  oblonge, cu marginea dreaptă. Florile sunt dispuse în calatidii solitare, de mărimi, forme și culori diferite. Înflorește din iunie și până în octombrie. Diferite soiuri se deosebesc prin port, ramificare, înălțimea plantelor, mărimea calatidiilor și, mai ales, prin aspectul florilor: raportul dintre florile lingulate și tubuloase, forma și orientarea florilor ligulate, culoare.

Cerințe ecologice:

Se poate cultiva pe orice teren, dar preferă soluri ușoare, bogate în humus, permeabile, însorite, nu suportă excesul de umiditate.

Utilizare:

Se folosește ca floare tăiată, momentul optim de recoltare este stadiul de floare deschisă. Se pot utiliza și la ghivece soiurile pitice cu înflorire bogată. Se folosește în decorul de vară și toamnă, în ronduri, platbande și borduri, suportând ușortransplantarea, chiar în faza înfloririi. Datorită înfloririi relativ târzii, trebuie precedată în acest decor de specii cu înflorire timpurie, dar prezintă marele avantaj că poate fi plantată în stadiul de floare deschisă. Pentru obținerea de flori tăiate în câmp sau pentru culturi forțate, se cultivă soiuri din grupa înaltă și flori involte. Are o durată mare de păstrare în apă de 7-8 zile.

Etichete:

Simona Muşuroi

Lucrează la TVR Craiova încă de când era studentă, din anul 1999. Absolventă a Facultății de Litere din Craiova, secția Română-Spaniolă. Debutează ca moderatoare a emisiunii de divertisment „Care pe care”.


Emisiuni Recente


Articole similare


Prim Plan Obiectiv – 06.11.2024

🎤În prima parte a emisiunii, discutăm despre educația alimentară cu dr. Iuliana Petrișor – medic primar endocrinologie, specialist diabet și boli de nutriție. 🎤De la ora […]

Prim Plan Obiectiv – 30.10.2024

🎤În prima parte a emisiunii, discutăm despre luna noiembrie din punct de vedere numerologic cu invitata noastră, Miseta Inpuscatu. 🎤Îndrăgita interpretă de muzică populară, Lavinia Bîrsoghe, […]