Această floare ne cucerește prin formă și culoare, mereu este admirată în aranjamentele florale și are o durată lungă de păstrare (1-2 săptămâni). Își are originea în Africa de Sud. Detalii despre Pasărea Paradisului ne oferă prof. biolog Marian Niță.
Denumire științifică: Strelitzia Banks.
Familia: Musaceae
Etimologie
Gen dedicat reginei Charlotte Sophie de Mecklembourg Strelitz (1744-1818), soția regelui George al III-lea al Angliei, promotoare a botanicii.
Origine
Genul Strelitzia, originar din Africa de Sud, cuprinde specii perene, viguroase, în formă de tufă, cu rădăcini puternice. Plantă cu aspect deosebit, din aceeași familie cu bananierul, în sol are un rizom.
Frunzele sunt mari, lung pețiolate, cu la mina larg eliptică si sunt pieloase.
Florile sunt grupate câte 3-6 într-o inflorescență, care sunt protejate de o teacă în formă de carenă.
Strelitzia reginae Banks.
Plantele sunt drajonate, în rol au un rizom cu rădăcini cărnoase puternice. Frunzele au formă oval oblongă, de culoare verde albăstruie, coriacee. Tina florală înaltă, ce ne termină printr-o spată mare care închide 8-10 flori (mai adesea 2-3) ce se deschid succesiv. O floare este pe tipul 3, are o formă deosebită, de unde și numele de pasărea paradisului.
Perigonul petaloid este format din 3 sepale lanceolate, de culoare portococalie și 3 petale inegale de culoare albastră: cele două așezate lateral sunt lungi, lineare și sudate, în interiorul cărora sunt staminele și stilul, a treia poștală este scurtă, de formă rotunjită.
Cerințe ecologice
Este o plantă heliofilă, puțin exigentă față de sol, preferă soluri nisipo-argiloase, profunde, permeabile, cu pH 7.
Nu suportă excesul de umiditate. Este pretențioasă la lumină, iar pentru a înflori iarna necesită iluminare artificială. Iarna are nevoie de o temperatură nocturnă de 12-14 gr. C.
Utilizare
Se folosește ca floare tăiată. Are o durată lungă de păstrare (1-2 săptămâni), este se mare efect singură sau în combinație cu alte specii exotice.