Denumirea științifică: Hibiscus L.
Familia: Malvaceae
Etimologie:
Nume grecesc utilizat de Dioscoride pentru nalbă.
Origine:
Genul cuprinde peste 150 de specii anuale și perene, erbacee sau lemnoase, originare din zonele tropicale și subtropicale.
Hibiscus rosa sinensis L.
Este singura specie cultivată ca plantă de apartament, foarte apreciată pentru florile sale exotice, care se prezintă într-o gamă largă de culori. Nu trebuie confundat cu Hibiscus syriacus, arbust folosit în spații verzi pentru garduri vii, care înflorește vara. Trandafirul chinezesc este un arbust ornamental, ce poate ajunge până la 1,5-2 m înălțime. Frunzele sunt persistente, ovale, acuminate, glabre, parțial dințate, lucioase, de culoare verde închis.
Florile solitare, simple sau involte, apar la extremitățile lăstarilor, caliciul este format din 5 sepale sudate, dublate de bractee, iar Corp la din 5 petale colorate roșu, violet, roz, roșu, violet, oranj sau alb. Au formă de pâlnie larg deschisă ( cca. 10 cm. Diametru), cu arterele staminele mult ieșite în afară. Floarea durează doar o zi, dar în compensație, florile apar eșalonat aproape tot timpul anului. Se cultivă foarte mult în Danemarca, Germania, Franța și Țările de Jos, numeroase soiuri cu flori simple sau involte, de culoare roșie, portocalie sau galbenă.
Cerințe ecologice:
Temperatura optimă necesară creșterii și înfloririi trandafirilor chinezești este de 18-20 gr. C., iar în perioada de iarnă are nevoie de o temperatură de 10-14 gr. C. Temperaturile mai ridicate sau mai coborâte duc la căderea frunzelor. Formarea bobocilor florali și înflorirea sunt condiționate de prezența luminii , în lipsa acesteia plantă crește, dar nu înflorește. Vară se evită insolația puternică, precum și temperaturile foarte ridicate. Necesită un substrat bogat în substanțe nutritive, alcătuit din pământ de grădină ( 1 parte), turbă sau pământ de frunze ( 2 părți) și nisip ( o parte), pH 6-6.5.
Utilizare:
Foarte frumoase ca plante de apartament, cultivate în locuri luminoase , deși durata unei flori este de o zi, florile mari, în culori vii, înflorirea bogată și de lungă durată suplinesc acest inconvenient.