Sunt mii de medici, asistente, infirmiere şi alţi lucrători sanitari care au luat virusul, ceea ce înseamnă o presiune tot mai mare pe un sistem de sănătate şi aşa deficitar. În continuare, vă prezentăm o radiografie a situaţiei la nivelul întregii ţări, realizată cu ajutorul corespondenților TVR din fiecare regiune.
În luna aprilie, a fost confirmat cu COVID-19 unul dintre medicii trimiși la Suceava de la Cluj-Napoca, în condițiile în care acolo era personal insuficient la terapie intensivă. Au urmat câteva focare de Covid-19 în spitalele din Cluj-Napoca, în urmă cărora au fost infectați medici, asistente și personal auxiliar. La Institutul Oncologic, în luna iunie, conducerea anunța că 24 de cadre medicale au fost confirmate cu Covid-19.
Deși la intrarea în institut se face triajul epidemiologic și sunt testați pacienții care urmează să fie internați, medicii s-au infectat de la pacienți care s-au pozitivat în primele zile după testare. Tot în iunie, la Institutul Inimii, 23 de persoane, dintre care 14 cadre medicale, au fost confirmate cu Covid-19. În acea perioadă, internările la Institut au fost întrerupte și s-au tratat doar urgențele. Aici, la Spitalul de Boli Infecțioase, au fost câteva cazuri în care personalul medical s-a infectat. Între timp, la Spitalul de Pneumoftiziologie, aflat și acesta în circuitul Covid-19, niciun angajat nu a fost depistat pozitiv de la începutul pandemiei. cel mai recent caz a fost înregistrat la Spitalul Județean de Urgență, acolo unde un medic rezident a fost infectat. În acest moment, se desfășoară o anchetă epidemiologică.
Oltenia: Spitale blocate din cauza infectării în rândul personalului
Și spitalele din Oltenia se confruntă cu infectări ale cadrelor medicale. În unele cazuri s-a dispus chiar închiderea secțiilor, cum s-a întâmplat la Spitalul Județean de Urgența Slatina, după ce au fost confirmate 12 cazuri de coronavirus în rândul cadrelor medicale.
La Spitalul Județean de Urgență Slatina au fost confirmate pozitiv cu noul coronavirus 20 de cadre medicale de la începutul pandemiei. Și tot în județul Olt, la spitalul municipal din Corabia sunt infectate 30 de cadre medicale. La Spitalul de Boli Infecțioase din Craiova sunt infectați 40 de angajați. Două asistente sunt internate în spital, ceilalți sunt asimtomatici și se sunt în izolare la domiciliu. Au fost testați 240 de angajați, din cei 500. Conducerea unității medicale spune că în următoarea perioada vor fi testați toți angajații.
La Spitalul din Târgu Jiu sunt infectați 7 angajați, doi medici, patru asistente și o infirmieră. La începutul lunii martie și în județul Vâlcea au fost confirmați pozitiv o doctoriță, trei asistente și patru infirmiere de la secția de boli infecțioase a Spitalului Județean de Urgență din Râmnicu Vâlcea. În Mehedinți sunt în total infectați 59 de angajați, 6 medici, 35 asistenți și 18 personal auxiliar. Și în Teleorman sunt 5 cadre medicale confirmate pozitiv cu noul coronavirus, două la spitalul Caritas din Roșiorii de Vede și 3 la Spitalul Județean de Urgență din Alexandria. În acest moment, toți sunt internați la spitalul din Rosiorii de Vede.
Moldova: Peste 2.000 de cadre medicale infectate
Peste 2.000 de cadre medicale din județele Moldovei s-au infectat cu noul coronavirus de la începutul pandemiei, iar peste jumătate dintre acestea sunt din Suceava, acolo unde virusul COVID 19 a făcut ravagii în lunile martie și aprilie. Practic, din numărul total de pacient, 1 din 4 este cadru sanitar.
Din luna martie și până acum, 1015 cadre medicale din Suceava au contactat virusul COVID 19. Numărul extrem de mare, un sfert din numărul cazurilor totale din județ, arată cât de gravă a fost situația la Suceava. 114 medici, 465 de asistente și infirmiere, 287 de îngrijitoare și brancardieri și 149 de angajați TESA s-au îmbolnăvit după ce la începutul pandemiei. La Suceava a avut loc ceea ce specialiștii numesc un accident epidemiologic. Vestea bună este că majoritatea s-au vindecat, iar acum în spitalul județean protocoalele și noile circuite medicale par să aibă efecte. Sunt deja câteva săptămâni, susțin autoritățile locale, de când niciun cadru medical nu s-a mai infectat. Nici în rândul populației cifrele zilnice nu sunt foarte ridicate. De exemplu, în ultimele 24 de ore, la Suceava au fost raportate 18 cazuri, bilanțul total de la începutul pandemiei fiind de 4439.
Sursa: stiri.tvr.ro