Una dintre campaniile de informare derulate de TVR Craiova în această perioadă este legată de cumpărarea unei locuințe, realizată de Claudia Predilă, jurnalist TVR Craiova și Ana Maria Cruceru, manager agenție imobiliară.
La ce trebuie să fim atenți când ne decidem să cumpărăm un imobil sau un teren pentru a ne asigura că este totul în regulă cu documentele, ce presupune un credit imobiliar și ce riscuri și avantaje prezintă o locuință într-un bloc vechi sau una într-un bloc nou – sunt câteva dintre subiectele tratate în cadrul acestei campanii.
Invitata Claudiei Predilă în platou este Ana Maria Cruceru, manager agenție imobiliară, cu experiență pe piața regională, care ne ajută cu câteva sfaturi pertinente astfel încât să avem toate informațiile necesare achiziționării unei locuințe.
Astfel, un cumpărător, după ce a identificat proprietatea, trebuie să fie atent la următoarele documente:
-actul de proprietate, care poate fi un contract de vânzare – cumpărare sau un certificat de moștenitor sau o sentință civilă definitivă și irevocabilă.
-documentația cadastrală. În cazul unei case, se verifică dacă dimensiunile terenului sunt cele publicate în anunț, dacă proprietatea este poziționată așa cum este la fața locului.
-certificatul fiscal care atestă daca proprietarul de fapt are sau nu datorii la stat.
-ultimele facturi la utilități.
-certificatul energetic, un document foarte important, fără de care nu se poate realiza tranzacția.
-adeverința de la primărie privind darea sau nu a terenului în arendă, si aici trebuie să fie foarte atent, pentru că există un drept de preempțiune, care îi conferă arendașului dreptul prioritar de cumpărare a terenului față de alți cumparatori.
-asigurarea obligatorie a locuinței.
Actele menționate sunt necesare pentru întocmirea contractului de vânzare-cumpărare la notar, care este posibil să ceară suplimentar și alte documente vânzătorului. De asemenea, vor fi completate diverse declarații atât de vânzător cât și de cumpărător.
Cei care apelează la o agenție imobiliară pentru tranzacționarea unei locuințe/teren trebuie să știe că agenția are o mare responsabilitate, fiind cea care reprezintă atât vânzătorul, cât și cumpărătorul, putând să răspundă penal și civil dacă furnizează informații greșite în mod voit, ducând în eroare cumpărătorul.
Ce trebuie să știm când accesăm un credit bancar?
În cazul achiziționării unei locuințe printr-un credit ipotecar de la bancă, este necesar să ne documentăm cu privire la comisioanele existente, la tipurile de rambursări anticipate, la costurile necesare tranzacției, inclusiv la costul evaluării imobilului suportat de cumpărător.
Se poate întrerupe sau anula acțiunea de vânzare – cumpărare?
Vânzătorul trebuie să se asigure că are toate documentele necesare tranzacției, să transmită dreptul de proprietate împreună cu obiectele și accesoriile stabilite, să asigure accesul în locuință. Cumpărătorul trebuie să plătească prețul stabilit și să aibă documentele cerute la notar pentru încheierea contractului de vânzare – cumpărare.
Pot exista cazuri în care vânzătorul se consideră prejudiciat prin refuzul cumpărătorului de a plăti prețul stabilit după semnarea contractului, din cauza unor evenimente survenite în timpul tranzacției sau unor informații care îl forțează pe acesta să refuze plata.
Unul dintre motive poate fi faptul că vânzătorul refuză să îl garanteze pentru viciile ascunse ale imobilului, sau să îl predea cumpărătorului la timpul convenit, în starea stabilită, cu bunurile specificate, sau cumpărătorul a găsit o ofertă mai bună, etc., caz în care partea nevinovată poate cere anularea efectelor actului de vânzare – cumpărare și restabilirea situației anterioare. De asemenea, partea nevinovată poate cere daune – interese pentru prejudiciul suferit.
Locuință într-un bloc nou sau într-un bloc vechi?
Ana Maria Cruceru ne detaliază avantajele și dezavantajele în ceea ce privește fiecare opțiune.
Astfel că, la proprietățile vechi pot exista șanse de litigii, defecte structurale, infiltrații, mucegai, etc, și este bine să fie efectuată o inspecție tehnică înainte de cumpărare. Ca avantaje, în continuare, prețul este mai mic decât în cazul locuințelor noi și pentru unii cumpărători, dispunerea clasică a camerelor poate fi un plus.
În cazul locuințelor în clădiri noi, cel mai mare risc este acela de a nu fi finalizate la timp, în prezent, existând termene destul de mari la diverse proiecte imobiliare. Este important să verificați contructorul, reputația acestuia în piață, de asemenea, verificate autorizația de construcție, certificatul energetic și cota de tva la care se încadrează respectiva locuință, precizează Ana Maria Cruceru.
Materialele video din cadrul campaniei pot fi urmărite aici:
-Atenție la cumpărarea unei proprietăți!
-Achiziționarea unei locuințe – o provocare
-Riscuri la cumpărarea unei locuințe