Pentru această ediție a Țăst-Show-ului oltenesc pentru România în bucate, meniul a fost pregătit într-o frumoasă zonă a regiunii Oltenia, de această dată, cea de sub munte, Obârșia-Cloșani, la Popasul lui Nea Tică.
Se știe prea bine că bucatele de aici sunt pregătite cu dichis, dar mai ales după rețete tradiționale ciobănești, având un gust și o savoare aparte.
De la micul dejun sățios (cârnați de oaie și de porc, pastramă, slăninuță, ceapă, dulcețuri din fructele pădurii) servit cu un ceai puternic de prună, pentru a îți oferi vitalitatea și vigoarea necesare realizării muncilor specifice gospodăriilor de la munte și îngrijirii animalelor, până la tocanul de oaie veritabil ciobănesc, sau pastrama descântată, descoperim o bucătărie a gospodarului de demult care trebuia să se drămuiască, să nu piardă timp sau bucate și mai ales, să trăiască în comuniune cu natura.
Tocanul de oaie se pregătește obligatoriu dintr-o singură oaie grasă, pentru a nu exista timpi diferiți de fierbere iar părțile folosite sunt pulpele din spate. Carnea se curăță de pielițe, se tranșează și dezosează, cea macră se păstrează pentru pastramă, cea cu grăsime se pune la tocan.
Singurele organe permise în acest fel ciobănesc sunt rinichii, pentru că dacă adăugăm legume, apă sau altceva, gătim tocană sau tocăniță, ne spune Nea Tică.
Începem pregătirea prin topirea seului în ceaun, rămâne doar untura, se adugă carnea și se lasă la fiert 6 ore, amestecându-se din când în când. Se asezonează cu sare.
Tocanul de oaie ciobănesc poate fi servit cu mămăligă, brânză, smântână și mujdei de usturoi.
Rețeta integrală pregătită de Doru Ciolacu și gazda sa, cu poveștile de la munte și secretele ciobănești, în emisiunea Țăst Show – Tocan de oaie și ciorba de rață la Obârșia-Cloșani.