7 APRILIE, ZIUA MONDIALĂ A SĂNĂTĂȚII

Organizația Mondială a Sănătății a stabilit ca în fiecare an în ziua de 7 aprilie fie marcată Ziua Mondială a Sănătății. În plus, anul 2020 a fost declarat Anul Internațional al Asistentului Medical și al Moașei, pentru a sublinia împlinirea celor 200 de ani de la nașterea lui Florence Nightingale, considerată fondatoarea asistenței medicale moderne.

„Asistenții medicali sunt coloana vertebrală a oricărui sistem de sănătate, a declarat dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS.

Organizația Mondială a Sănătății atrage atenția asupra faptului că asistența medicală este esențială pentru întreaga omenire, iar acum, în contextul pandemiei COVID – 19,  această categorie de profesioniști din prima linie trebuie sprijinită și protejată pentru a ne salva viețile.

OMS a publicat pe site-ul oficial un raport dedicat asistenței medicale, https://apps.who.int/iris/bitstream/handle/10665/331677/9789240003279-eng.pdf , în care subliniază că până în 2030 numărul total de asistenți ar trebui să crească anual în medie cu 8%. Dacă nu se va întâmpla acest lucru, peste 10 ani în lume va fi un deficit de asistenți de 5,7 milioane, în principal în regiunile din Africa, Asia de Sud-Est și estul Mediteranei de Est.

OMS recomandă statelor investească în educația și angajarea asistenților medicali, gestioneze migrația și mobilitatea acestora, asigure condițiide muncă pentru a optimiza performanțele profesionale, ofere salarizare corectă (fără discriminare de gen), adopte standarde internaționale în formarea profesională a acestora.

Date importante din raport:

Datele colectate de OMS de la 191 de țări arată , în 2018, aveau aproximativ 28 de milioane de asistenți.
Alături de medici, moașe, stomatologi, farmaciști, asistenții reprezintă 59% din profesioniștii din domeniul sănătății.
9 din 10 asistente la nivel global sunt femei, cu variații regionale importante: în regiunea africană, raportul femeie-bărbat este de 3: 1. Asistenții de sex masculin depășesc femeiele din 13 țări.
Aproximativ 81% dintre asistenții medicali din lume lucrează în trei regiuni (America, Europa și Pacificul de Vest), care împreună reprezintă 51% din populația lumii.
Forța de muncă este relativ tânără: 38% dintre asistenți au sub 35 de ani, în comparație cu 17% care au vârsta de 55 de ani sau peste (aceștia din urmă se vor pensiona în următorii zece ani).
1 din 8 asistenți lucrează în altă țară decât cea încare s-au născut și au studiat.

Recomandări:

Fiecare ban investit în asistență medicală crește concret bunăstarea oamenilor. Acest raport evidențiază contribuția asistenților medicali și confirmă faptul investițiile în profesia de asistent medical sunt un beneficiu pentru societate, nu un cost. Lumea are nevoie de alte milioane de asistenți, iar noi apelăm la guverne facă ceea ce trebuie, să investească în această profesie minunată și să vegheze ca populațiile lor beneficieze de munca uimitoare pe care o pot face doar asistenții”, concluzionează Annette Kennedy, președinte al Consiliului Internațional al Asistenților.

Sursa: OMS

 

Etichete: , ,


Dana Preda

Este absolventă a Facultăţii de Filosofie – Sociologie din Craiova, a început să lucreze în televiziune din anul II de facultate ca prezentator de jurnal la […]


Emisiuni Recente


Articole similare


Satul meu – Izbiceni, Tia Mare

Legumicultorii din comunele Izbiceni și Tia Mare din județul Olt sunt renumiți pentru roșiile extratimpurii pe care le plantează în solariile încălzite începând cu luna decembrie […]

Satul meu – 07.04.2024

Stațiunea Didactică Banu Mărăcine are din acest an spații modernizate pentru formarea specialiștilor în domeniul viti-vinicol – o sală de degustare de vinuri și una de […]

Lumea de aproape – Colecții Muzeul Olteniei

Colecția „Maria Tănase”, colecția „Nicolae Titulescu” și colecția „Tezaur” au adus Muzeului Olteniei Craiova statutul de muzeu de importanță națională, ceea ce confirmă valoarea patrimoniului cultural […]