Arta în vremea coronavirusului

Cei ce stau acasă pot găsi inspirație pentru aceste zile vizitând atelierele artiștilor sau galeriile online ale marilor muzee din lume.

 

* Deoarece artiștii se confruntă cu greutăți financiare din cauza expozițiilor anulate, Fundația Magazzino Italian Art din Cold Spring, New York, a invitat opt artiști italieni să creeze o nouă lucrare care va fi cunoscută publicului la sfârșitul lunii mai.

Ideea proiectului curatorial a luat naștere din „nevoia absolută de a sprijini artiștii în acest moment dificil spun organizatorii. “La final, artiștii ne vor salva pe toți și astfel le subliniem importanța și fragilitatea.”

Fundația va împărtăși procesul artistic pe canalele sale de socializare printr-o serie de cinci întâlniri video cu fiecare artist înainte de punctul culminant al proiectului, care vor fi prezentate fie într-o „o expoziție propriu-zisă, fie una digitală, spun organizatorii.

* Galeria elvețiană Hauser & Wirth a lansat proiectul #artforbetter în care cheamă alături de ea și alte galerii de artă să facă donații către Fondul de Solidaritate COVID-19 pentru Organizația Mondială a Sănătății (OMS). 

Ca primă acțiune sub umbrela #artforbetter, galeria va dona zece la sută din profiturile obținute prin programul de expoziții online, începând cu expoziția lui George Condo, deschisă vineri, 3 aprilie 2020. Viitoarele expoziții online includ noi lucrări ale artiștilor Lorna Simpson și Rashid Johnson.

* Mulți artiști vizuali și-au deschis atelierele, fiind conectați online cu publicul lor, prezentându-și munca din aceste zile de carantină.

 Am ales să vizităm virtual atelierul unei tinere artiste din New York, #ginabeavers 

Gina Beavers s-a născut la Atena, Grecia, în 1974. De mai multă vreme locuiește și lucrează în New York. În ultimii ani lucrările ei au fost prezentate publicului în galerii din Berlin, Londra, New York sau Los Angeles. În 2015 și 2019 a avut două expoziții personale la MoMA PS1 din New York. A mai participat la expoziții de grup în mai multe muzee de artă contemporană din Statele Unite ale Americii.

 

 Imaginile ei și sursele de inspirație pentru munca sa provin inițial de pe internet. Cum alege Beavers o anumită imagine? Ea caută pe Instagram sau Google imagini care vorbesc despre dorințele colective. Lucrările lui Bevers au găsit succes online. Se întâmplă des să vezi lucrările ei partajate și redistribuite. Cea mai recentă expoziție a Ginei Beavers de la MoMA PS1 s-a intitulat „Viața pe care o merit” a fost curatoriată de criticul de artă Oliver Shultz.
Picturile Ginei Beavers transformă imaginile digitale de pe rețelele de socializare în compoziții pictate prin acumulări dense de acrilic sau spumă și îmbinate cu o culoare aproape cinematică. Lucrările lui Beavers subliniază decalajul dintre viața noastră digitală și cea reală, modul în care consumăm și felul în care reușim să ne transformăm pe noi înșine pentru a fi în pas cu tendințele contemporaneității. Rezultă de cele mai multe ori imagini grotești în care descoperim gustul societății de consum. Artista oferă viziuni neobișnuite și deseori neliniștitoare ale vieții noastre într-o lume digitală conectată în rețea.

sursă foto: ​imagine cu o instalatie din curtea muzeului MOMA PS1, New York

 

Etichete: , ,



Emisiuni Recente