Casa și grădina: Cârciumăreasa

Prof. Biolog Marian Niță ne prezintă, de această dată, plantele anuale sau perene, cu tulpinile drepte, de circa 30-100 cm., denumite CÂRCIUMĂRESE, care se acomodează cu orice tip de sol și cărora umiditatea în exces le este dăunătoare.

Care este denumirea științifică a acestei plante?
Cârciumăresele au denumirea științifică de Zinniaelegans Jacq., iar familia din care fac parte se numește Compositae.
Care este etimologia?
Numele genului a fost dat în cinstea profesorului german de botanică Johann Gottfried Zinn, 1727-1759.
Ce ne puteți spune despre originea acestei plante?
Genul Zinnia cuprinde 15 specii anuale sau perene, originare din America. Plantă anuală, cu tulpinidrepte de circa 30-100 cm. înălțime. Tulpinile sunt rigide, frunzele opuse, sesile, întregi, cordiforme sau alungitovale, câteodată ascuțite. Întreaga plantă este aspru păroasă. Florile dispuse în calatidii însoțite de un involucru format din 4 rânduri de bractee, în formă de solzi, albicioase la bază și colorate în verde la vârf. Înflorește din iunie până în septembrie, inclusiv. De la tipul de bază cu flori ligulate și tubuloase s-au creat numeroase soiuri cu o largă paletă coloristică și o mare diversitate de forme.
Care sunt cerințele ecologice, domnule profesor?
Se acomodează cu orice tip de sol, dar soiurile nou obținute sunt mai pretențioase la aportul de substanțe nutritive în special fosfor și potasiu. Necesită terenuri însorite, este sensibilă la temperaturile scăzute. Suportă lipsa de apă, dar florile își pierd din valoarea decorativă. Umiditatea în exces este dăunătoare pentru că plantele sunt sensibile la pătarea frunzelor – Alternaria ziuniae.
Cum se utilizează cârciumăresele?
Sunt primele plante anuale cele mai apreciate atât în spațiile verzi, cât și ca flori tăiate. Au o durată mare de păstrare în apă. Toate soiurile pot fi folosite în masiv sau platbande. Pentru borduri se recomandă soiurile pitice. Se poate cultiva pe balcoane, în jardiniere sau la ghivece.
Etichete:

Simona Muşuroi

Lucrează la TVR Craiova încă de când era studentă, din anul 1999. Absolventă a Facultății de Litere din Craiova, secția Română-Spaniolă. Debutează ca moderatoare a emisiunii de divertisment „Care pe care”.


Emisiuni Recente


Articole similare


Prim Plan Obiectiv – 06.11.2024

🎤În prima parte a emisiunii, discutăm despre educația alimentară cu dr. Iuliana Petrișor – medic primar endocrinologie, specialist diabet și boli de nutriție. 🎤De la ora […]

Prim Plan Obiectiv – 30.10.2024

🎤În prima parte a emisiunii, discutăm despre luna noiembrie din punct de vedere numerologic cu invitata noastră, Miseta Inpuscatu. 🎤Îndrăgita interpretă de muzică populară, Lavinia Bîrsoghe, […]