Luna lui Prier. Ziua Păcălelilor

Cea de a patra lună a anului, aprilie, este denumită în calendarul popular luna lui Prier. Este perioada în care se finalizează însămânțările, turmele de oi se pregătesc pentru transhumanță, iar casele sunt primenite pentru Sfintele Sărbători Pascale. În unele zone ale țării, luna aprilie o mai regăsim numită și Traistă-n băț, denumire întâlnită atunci când vremea este secetoasă și rece, vestind o perioadă de sărăcie.

În Calendarul săteanului pe anul comun 1918, tipărit la Sibiu, citim că dacă luna lui Prier e frumoasă și călduroasă, se așteaptă ca luna mai să fie mai rece, chiar ghețuri… că Prier e umed și aduce binecuvântare cu timp frumos”.

Tradițiile și superstițiile încep încă din prima zi a acestei luni, pentru că este ziua păcălelilor. În Maramureș este cunoscută și sub denumirea de „Ziua Nebunilor”, amintind de „Săptămâna Nebunilor” de dinaintea „Lăsatului de Sec”. Este o zi ce stă sub semnul bunei dispoziții, jocului și glumelor nevinovate.

„Azi e zi întâi april/ Eu glumesc ca un copil”. ( Calendarul popular al românilor).

Ziua Păcălelilor este asociată și cu venirea târzie a primăverii, la începutul lunii aprilie. Și natura ne păcălește cu schimbări bruște ale vremii. Cu toate acestea, unii istorici afirobiceiul de a păcăli datează din perioada romanilor. Acest obicei îl regăsim în cadrul serbărilor Hilaria, organizate de romani pe 25 martie. Aceștia, râzând și glumind, celebrau echinocțiul de primăvară și instalarea primăverii.

În popor, legat de această zi, circulă mai multe superstiții: cei ce sunt născuți pe 1 aprilie vor fi niște oameni norocoși, care vor avea realizări aproape petoate planurile; dacă o fată frumoasă reușește să te păcălească în această zi, trebuie să o iei de nevastă sau măcar să fii prietenul ei; fetele care își aleg soții pe 1aprilie vor avea noroc și fericire; bărbații care se căsătoresc pe 1 aprilie vor fi ținuți sub papucul nevestei toată viața lor.

Unii susțin că farsele ar fi bine să fie făcute înaintea prânzului, altfel vei avea ghinion întreg anul, iar cei care nu gustă aceste glume vor avea și ei ghinion.

Pentru cei ce au simțul umorului, ziua de 1 aprilie este prilej de distracție, o zi în care toată lumea păcălește pe toată lumea.

Irina Nicolau, în Ghidul sărbătorilor românești (Ed. Humanitas, 1998) ne spune că „Oamenii se păcălesc. Păcăleala e bună. Ca și carnavalul, ea exploatează forța dezordinii, a lucrurilor făcute pe dos”.

sursă foto: Florin Constantinescu

Etichete: ,


Laura Constantinescu

Din 2003 a intrat în echipa Studioului Teritorial TVR Craiova. Aici realizează emisiuni folclorice, alături de colegii săi, pe care îi consideră nişte oameni minunaţi, deschişi oricărei provocări.  A fost realizator tv la nenumărate spectacole şi festivaluri.


Emisiuni Recente


Articole similare