Profesorul biolog Marian Niță ne prezintă astăzi detalii despre o plantă care se folosește în parcuri și grădini, fiind plantată în grupuri mici sau în ronduri și platbande: nemțișorul.
Denumirea științifică: Delphinium ajacis L
Familia Ranunculaceae
Etimologie
Numele derivă de la „delphinion”, care înseamnă cele în, cu aluzie la pinteni florilor care sugerează forma animalului.
Origine
Genul cuprinde circa 300 de specii anuale sau perene, cu originea în zonele temperate ale globului.
Plantele au port erect, frunze palmat-lobate sau palmat-partite.
Florile petaloide, cea superioară prelungită în pinten cu 2-4 petale, din care cele superioare prelungite în pintenul format de caliciu.
Delphinium ajacis L.
Specie care înflorește vara- totoată. Florile albastre, roz, albe, pestrițe, numeroase, neregulate, cu un pinten lung de 1,7 cm. ( caliciul cu sepale pețiolate, aurii, violacee sau albastru deschis, corolă trilobată) sunt dispuse în raceme scurt-păroase, cu pedunculi scurți. Frunzele sunt alterne, cele superioare sesile, cele inferioare pețiolate, adânc-divizate, laciniate.
Tulpinile (cca. 40-110 cm./ groase, tistuloase, glabre sau puțin păroase, sunt erecte, simple sau puțin ramificate spre vârf).
Fructele sunt capsule solitare, pubescente.
Cuprinde soiuri cu flori involte, dispuse în inflorescențe lungi, flori asemănătoare cu cele de zambile, de unde și denumirea, uriașe cu flori de amabilă, 1.20 m. înălțime; pitice cu flori de zambilă, 40 cm., culori diferite: albastru, bleu, roz, alb su amestec.
Cerințe ecologice
Necesită sol bine îngrășat, argilos, înțelenit și potrivit de umed cu conținut de calciu. Solurile umede cu conținut de calciu. Solurile umede nu sunt potrivite pentru acest tip de cultură.
Utilizare
Se folosește în parcuri și grădini, plantate în grupuri mici sau în ronduri și platbande.
Solurile pitice se pot folosi în borduri sau pentru culturile la ghivece, pentru decorarea apartamentelor ori ca flori tăiate.