Realizator: Mirela Giodea
Jurnalist: Loredana Berneanu
Cunoscutul dicton „Când armele vorbesc, muzele tac” pare a fi contrazis de valul de emoție provocat de războiul din Ucraina, emoție care a fost și punctul de plecare pentru multe proiecte artistice.
„Carte frumoasă, cinste cui te-a scris!” – „Proteste cu gura închisă” mai convingătoare decât orice oratorie, sunt și poemele scrise de Mihai Firică în noua sa carte de versuri, intitulată “Dragostea cu parfum de migdale amare”. Autorul trece cu naturalețe de la poemele de dragoste meditativ-elegiace din prima secțiune a volumului, la poemul angajat, ce evocă ororile războiului din Ucraina.
“Eveniment” – Tot catastrofei de la nord de România i-a fost dedicat și proiectul „Shattered” /Spulberat, lansat de artista canadiană de origine română Oana Maria Cajal. Expoziția aduce laolaltă artiști din Ucraina, SUA, România și Canada și este pusă sub semnul personalității regretatului George Banu care a girat proiectul.
„În scenă”- Regizorul Laurențiu Tudor riscă și câștigă la Teatrul pentru copii și tineret Colibri din Craiova. Renunțând la tradiționalele și îndrăgitele păpuși, regizorul apelează la personajul virtual, cu tehnică video și voice over.
“Ateliere și galerii” – Artiștii filialei Craiova a Uniunii Artiștilor Plastici din România au deschis o nouă expoziție intitulată “Zbor”, într-o galerie privată din Segarcea. Proiectul este rodul colaborării dintre UAP și o familie de investitori privați și este unul inedit pentru județul Dolj.
“ Ia te uită!” – Cine sunt ei dincolo de luminile rampei? Cum și-au ales meseria sau dacă meseria i-a ales pe ei? Ce înseamnă construcția unui rol și ce și-ar dori să întrupeze pe scenă – sunt doar câteva dintre întrebările la care i-am invitat să răspundă pe actorii naționalului craiovean. În această ediție o descoperim pe actrița Geni Macsim.
Mulțumim librăriei Elena Farago din Craiova pentru găzduire!