Cultart, premieră TVR Craiova, duminică 30 octombrie, 18.30
Ateliere și Galerii – Puls 20 – Un eveniment mult așteptat de comunitatea artistică românească, achizițiile publice de opere de artă s-a întâmplat, după mai bine de 12 ani de pauză, în anul 2020. 2 milioane de lei a acordat Ministerul Culturii atunci, iar procesul de achiziție s-a derulat prin intermediul Muzeului Național de Artă Contemporană. După prima prezentare publică a rezultatelor Sesiunii de Achiziții intitulată „După doisprezece ani. Producția artistică din România în 180 de lucrări”, MNAC a început itinerarea unor selecții din acest fond, sub titlul „PULS 20” . Făcând parte din acest amplu demers de prezentare a colecției în instituții partenere din România, expoziția găzduită de Muzeul de Artă Craiova a prezentat o privire concentrată asupra Achizițiilor 2020, prin lucrările a 38 de artiști și grupuri de artiști contemporani, reprezentativi pentru diferitele generații și multiplele preocupări în arta ultimelor cinci decenii.
Cele 180 de lucrări intrate în patrimonial Muzeului Național de Artă Contemporană în 2020, ilustrează în fapt 50 de ani de producție artistică românească.
Eveniment – Expoziție Nicolae Groza – Carmen și Liviu Hopârtean au plecat din România în anii 90 și s-au stabilit în Belgia, acolo unde au înființat Casa de Cultură Belgo –Română, organizând foarte multe evenimente prin care au făcut cunoscută cultura românească. Propunându-și o recuperare a țesăturii vii a satului românesc, dar și o punte între tradiție și arta contemporană , au deschis în satul Greblești, localitatea Câineni, din județul Vâlcea, o galerie de artă, într-o casă veche pe care au cumpărat-o și au restaurat-o. Deschiderea galeriei numită chiar așa, „La noi, la Greblești”, s-a făcut prin organizarea unei expoziții de pictură pe sticlă, a pictorului român Nicolae Groza, stabilit la rândul său, în Belgia, încă din anii 80. O altă recuperare, de astă dată a unui important artist, uitat în anii din urmă, în România. Nicolae Groza este unul dintre artiștii căruia îi datorăm multe lucrări monumentale de for public, precum pictura pe lemn de la Teatrul Național din Craiova, sau lucrările de la Teatrul mic și Facultatea de Drept din București. Alături de soția sa, Carmen Groza, la rândul ei, artistă tapiseristă, trăiește și lucrează în Belgia, din 1984. Operele sale sunt prezente în colecții private și publice din întreaga lume.