Legumele şi fructele sunt cele mai căutate produse, în această perioadă, în postul Crăciunului. De la cartofi, ardei, varză, praz, dar şi mere, clementine, gutui şi prune uscate, toate sunt nelipsite din coşurile de cumpărături. În postul Crăciunului, mulţi mănâncă şi peşte în zilele în care este permis. Astfel că tradiția este păstrată de credincioși cum ştiu mai bine.
În această perioadă în pieţe oamenii vin să se aprovizioneze. Cumpără de la varză, cartofi, dovleac, fasole, ardei, dar şi fructe, din toate câte ceva pentru o masă de post. Oamenii mai spun că acest post este și o perioadă de curățare sufletească.
Cei care vând în pieţe nu sunt prea mulţumiţi de cum merg vânzările şi cred că oamenii sunt mai atenţi cu cheltuielile.
Medicii spun că postul poate fi benefic pentru organism, dacă în meniul zilnic sunt incluse surse de proteine.
Postul a început pe 15 noiembrie și se încheie pe 24 decembrie. Această perioadă de 40 de zile este considerată un timp de pregătire spirituală și purificare pentru a celebra Nașterea Domnului, care are loc pe 25 decembrie.