Tot mai frecvente și mai sofisticate, tentativele de a-i înșela online pe români includ în ultima perioadă chiar și numele unor instituții ale statului român, cum ar fi Poliția Română sau Biroul Interpol. Un bărbat din Mehedinți a primit acasă din partea acestor instituții, o citație în care era acuzat de infracțiuni deosebit de grave. Deși la început a avut unele temeri, după ce a citit, și-a dat seama că este vorba de o încercare de fraudă pe Internet și nu a accesat adresa de email, ceea ce i-ar fi putut aduce probleme mari.
ca urmare a activităților dvs desfășurate prin intermediul conexiunii dvs la internet, poliția noastră cibernetică a detectat mai multe infracțiuni în legătură cu fluxul dvs,…vă rugăm să ne contactați cât mai urgent, altfel vom fi nevoiți să procedăm la arestarea dvs…
Cu acest mesajul s-a trezit pe adresa de email, acest bărbat din Drobeta-Turnu-Severin. Era vorba de o citație care are ca antet însemne ale Poliției Române și ale Biroului Interpol. La prima vedere, mailul i-a dat fiori, dar după ce a citit cu atenție conținutul citației, a înțeles că e vorba de o înșelătorie.
Bărbatul spune că i-a dat de gândit faptul că în mesaj nu era menționat niciun articol de lege. În plus, știa că poliția nu trimite citații prin email. Bărbatul crede că dacă ar fi răspuns emailului, ar fi riscat să fie victima unei infracțiuni informatice.
Pentru a evita să fiți victima unor infracțiuni de natură informatică, polițiștii au câteva sfaturi.
Reprezentanții poliției mai precizează că, în baza prevederilor codului de procedură penală, comunicarea citațiilor și a tuturor actelor de procedură se face din oficiu, prin agenți procedurali ai organelor judiciare sau prin oricare alt salariat al acestora, prin intermediul poliției locale ori prin serviciul poștal sau de curierat și în niciun caz, online.