Guvernul a anunţat mai devreme noile condiții ale programului de subvenții pentru tomate. Anul acesta subvenția va fi acordată într-un singur ciclu de producție, iar suma este de 3000 de euro.
Suma a scăzut față de 2022 când au fost alocați în total 4000 de euro în două cicluri de producție. În Mehedinţi legumicultorii au început deja să pregătească răsadurile pentru roșiile cu care vor să iasă la piață la mijlocul lunii mai. Ei spun că din cauza scumpirilor au costuri tot mai mari și sperau într-o mărire a cuantumului sumei alocate, ceea ce însă nu s-a întâmplat.
Acest fermier din satul Cioroboreni are răsadurile pentru tomatele din primăvară deja răsărite, iar la începutul lunii februarie va trebui să le planteze în solarii. Bărbatul spune că din cauza scumpirilor, cheltuielile cu folia, semințele și încălzirea solarului sunt cu cel puțin 30 % mai mari. De aceea spera ca subvenția să fie și ea mai mare, ceea ce însă nu s-a întâmplat. Deși sprijiniți de stat, mulți legumicultori din sat au renunțat să mai cultive și au plecat la lucru în străinătate.
Cultivatorii de legume spun că din cauza scumpirilor profiturile lor sunt din ce în ce mai mici. Subvenția îi ajută, dar o creștere a sumei acordate ar fi fost benefică, în condițiile în care costurile lor au crescut.
180 de cultivatori de legume din Mehedinți au beneficiat în 2022 de subvenţii prin Programul ,,Tomata,, . Anul acesta, în loc de 4000 de euro în două tranșe, ca anul trecut, vor fi acordați doar 3000 de euro, într-un ciclu de producție.
Termenul până la care legumicultorii pot să își valorifice producția a fost prelungit până la 30 iunie, iar cantitatea de tomate care trebuie vândută cu factură este de cel puțin trei tone la 1000 de mp. de solarii cultivate.