27 de monahi din Arhiepiscopia Craiovei și din Episcopia Alexandriei și Teleormanului au finalizat cursurile de pregătire pentru a deveni muzeografi. Timp de două luni, ei au învăţat de la specialiştii Muzeului Olteniei Craiova ce presupune această meserie, dar şi cum pot să creeze noi legături între cultura și civilizația bisericească și omul contemporan.
Este deja a treia grupă care finalizează cursurile de muzeografi organizate de fundația Pastoral-Misionară „Sfântul Nicodim” din Craiova, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei. Cursul a avut o parte teoretică, care a inclus legislaţie, dar şi informaţii despre patrimoniul cultural, cum se realizează o expoziţie, dar şi ce presupune tehnologia modernă şi cum poate ea atrage publicul, în special cel tânăr. Partea teoretică a prespupus vizitarea sălilor de expoziţie, a depozitelor şi a laboratoarelor Muzeului Olteniei.
A patra grupă a început deja cursurile de perfecționare pentru a deveni muzeograf. Este vorba de monahi de la mânăstirile din Gorj. Acest curs se adresează personalului din mănăstiri, seminarii şi licee teologice, din biblioteci şi muzee. Iniţiativa este unică la nivel naţional, iar Mitropolia Olteniei își dorește ca în viitor să înființeze o școală de ghizi.