În caz de nevoie, locuitorii din Olt pot prinde un loc în adăpostul de protecție civilă doar dacă locuiesc la oraș și au norocul ca să găsească unul operațional. Nu toate cele 51 existente pot fi folosite. Cei din mediul rural se pot adăposti, susțin autoritățile, în beciurile caselor, acestea fiind considerate adăposturi primare. Ca și multe din cele de la oraș, acestea sunt folosite drept cămări în care sunt depozitate conservele și nu numai. Autoritățile spun că legea permite acest lucru, dar obligă să fie eliberate în cel mult 24 de ore de la solicitare.
Problema adăposturilor civile a revenit în actualitate odată cu începerea războiului din Ucraina. Autoritățile, care au obligația de a le menține funcționale, le-au verificat în ultimele zile pentru a vedea care este starea lor.
Adăposturile de protecție civilă se află în administrarea autorităților locale. Acestea trebuie să le verifice permanent funcționabilitatea.
La nivelul județului Olt, numărul de adăposturi de protecție civilă abia de depășește 50 și din păcate ele se găsesc doar în localitățile din mediul urban. O parte dintre acestea nu sunt operaționale. Cele mai multe și mai mari sunt în Slatina. În mediul rural, oamenii se pot adăposti în beciurile locuințelor, acolo unde ele există.
Adăposturile de protecție civilă din Olt se găsesc la subsolurile unor clădiri administrative, unități de învățământ, dar și blocuri. Aceste adăposturi sunt separate de restul încăperilor de la subsolul clădirilor mari și nu sunt traversate de conducte de canalizare sau ape pluviale