Este mai bine să previi decât să… tratezi. Este principiul după care se ghidează și specialiștii în protecția civilă. Și tocmai de asta au organizat acțiuni în școli, biserici, dar și la sediul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Dolj prin care au vrut să informeze cum trebuie să ne comportăm pentru a preveni situații care ne pun viața în pericol. Acțiunile au avut loc în perioada în care s-au sărbătorit 92 de ani de la înființarea primei structuri de protecție civilă din România.
Săptămâna Protecţiei Civile a început miercuri, iar în toată ţara, deci și în Dolj, sirenele au răsunat pentru că a avut loc exerciţiul public “Miercurea Sirenelor”. Specialiștii au vrut să testeze aceste sisteme, dar și reacția populației. Rezultatele sunt în curs de centralizare, însă din primele date se pare că sunt destule localități în care sistemele de alarmare nu funcționează.
Acolo unde acestea nu funcționează există sisteme alternative de avertizare a populației. De exemplu, sirene mobile, sisteme de avertizare optică și acustică de pe autospecialele poliției, jandarmeriei sau clopotele bisericilor.
Miercurea sirenelor a fost doar una din seria de activități desfășurată în cadrul săptămânii Protecției Civile.
Tot cu această ocazie a fost organizată și Ziua Porților deschise, acțiune în care cei care vor să urmeze o carieră în domeniul protecției civile au putut să vadă totul… din interior.