Ospăţ cu scornici şi chisăliţă, în vatra lui Nicolae Bălcescu, din judeţul Vâlcea. Festinul a fost organizat în acest week-end de către membrii unei asociaţii din Bucureşti, care şi-au propus să redescopere bucătăria tradiţională româneasă, dar şi poveştile comunităţilor care se zbat să-şi păstreze identitatea. Intitulat „Oltenia Brunch”, evenimentul culinar s-a bucurat de prezenţa gurmanizilor din mai multe regiuni ale ţării.
Mâncarea tradiţională de pe Valea Topologului, preparată cu multă dragoste de gospodinele din comuna vâlceană Nicolae Bălcescu, i-a cucerit pe toţi cei care au dorit să-şi reamintească de gustul copilăriei şi au participat la finele săptămânii la „Oltenia Brunch”. De pe mese n-a lipsit scorniciul, un fel de mâncare preparat din fărâme de turtă sau mămăligă uscată şi jumări, chisăliţa din prune, carnea de la garniţă ori supa de pui.
Gurmanzii au avut ocazia să descopere şi producători locali, dar şi meşteri pricepuţi de pe Valea Topologului. Cel mai tânăr dintre meşterii locului le-a oferit şi o demonstraţie celor curioşi să afle cum se fac împletiturile din nuiele.
Degustarea a fost organizată în Vatra Park, din comuna Nicolae Bălcescu, şi face parte dintr-un amplu proiect implementat de o asociaţie din Bucureşti care şi-a propus să pună în valoare gusturile şi produsele locale, reţete vechi transmise din generaţie în generaţie, dar şi atracţiile turistice din zonă. În acest an au mai fost organizate astfel de degustări în localităţile Runcu Gorjului, Curtea de Muşcel şi Mihăeşti.
Evenimentul culinar funcţionează pe principiul turismului responsabil. Aproape toţi banii strânşi din vânzarea biletelor la Oltenia Bunch rămân în comunitate şi sunt folosiţi pentru achiziţionarea ingredientelor de care gospodinele locului au nevoie pentru a prepara mâncarea.
Etichete: Nicolae Balcescu, Oltenia Brunch, valcea